Pårørende strømmer til Madrid

21. aug 2008
Mens myndigheder undersøger årsagen til ulykken i Madrid, der kostede 153 mennesker livet, strømmer pårørende til Madrid for at identificere døde.

Klokken 12 torsdag vil Spanien stå stille i et minut som et minde om de 153 mennesker, der onsdag omkom i landets værste flyulykke i over 20 år.

Torsdag blev der stadig arbejdet på højtryk for at finde årsagen til ulykken, der menes at have kostet en del børn livet, da den skete midt i den spanske ferietid.

19 passagerer overlevede og flere af dem er stadig i kritisk tilstand på hospitaler i Madrid-området.

Blandt andet skal data fra den sorte boks - der registerer flyets 'opførsel' - analyseres. Ifølge den spanske transportminister Magdalena Alvarez var flyet tidligt onsdag eftermiddag på vej til at lette, da det vendte tilbage til gaten på grund af tekniske problemer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Efter en times forsinkelse lettede flyet, men ifølge vidner nåede flyet ikke mere end et par meter op i luften, før det gled af startbanen og brød i brand.

Torsdag morgen frigav Spanair passagerlisten, der udover spaniere indeholder navne på passagerer fra blandt andet Sverige, Columbia, Tyskland, Chile og Storbritannien.

Udenrigsministeriets borgerservice oplyser til avisen.dk, at der ifølge Rigspolitiet ikke er nogen danskklingende navne på listen. Det betyder ikke, at der ikke kan være danskere på listen, men det er ikke sandsynligt.

Imens undersøgelser står på ankom pårørende hele natten igennem til Madrid. Blandt andet skal mange af de omkomne, der er blevet placeret på midlertidige lighuse i Madrid-området, identificeres.

Ifølge BBC's udsendte i Madrid har mange af de pårørende udtrykt vrede over for det SAS-ejede flyselskab Spanair, som de bearbrejder for ulykken. De spanske myndigheder har dog på forhånd sagt, at andre årsager end en ulykke er udelukket, og en talsmand for Spanair siger, at det 15-årige fly gennemgik et større sikkerhedstjek i januar.

Den spanske premierminister Jose Luis Zapatero afbrød onsdag sin ferie for at tage til ulykkesstedet, mens kondolancer fra hele verden i disse timer tikker ind til spanierne - blandt andet fra de russiske, franske og italienske præsidenter, ligesom den tyske kansler og den engelske dronning har kondoleret.

faktaboks