Plejehjemmet Falkenberg har lidt over 70 beboere. Ti beboere dør hvert år. Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix (modelfoto)

Pårørende i chok: Lig båret forbi spisesal

12. sep 2019
Plejehjem vil ikke ændre procedure ved afhentning af afdøde beboere.

Det er ikke hverdagskost, at spise frokost samtidig med, at to bedemænd kommer gående med en afdød i en kiste.

LÆS OGSÅ: Janni Spies om forhold til 17 år yngre mand: ”En udfordring”

Men det var det Ole Müller oplevede, da han spiste frokost på sin hustrus plejehjem, Falkenberg.

Han sad i restauranten sammen med flere andre, da bedemændene indenfor i plejehjemmet først gik forbi med en tom kiste og siden vendte tilbage og passerede med en afdød i kisten.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Man taler så meget om ældre og respekten for dem og deres værdighed. Der er mange syge og svækkede ældre, som tilbringer deres sidste dage på Falkenberg, og så kommer de bare brasende gennem spisesalen med en død mands kiste, mens folk sidder og spiser bankekød ved bordene. Det er for dårligt, siger en chokeret Ole Müller til Helsingør Dagblad.

Men det er normal procedure, oplyser plejehjemmet i Apperup ved Ålsgårde. Det er nemlig de pårørende, der rekvirerer bedemændene, så plejehjemmet ved ikke altid, hvornår bedemændene kommer.

Og sådan vil det blive ved med at være, siger plejehjemsleder, Helle Lund. Hun har fuld forståelse for, at Ole Müller har haft en voldsom oplevelse, men hun vil ikke beklage hændelsen.

- Når en af vores beboere dør, vil naboerne og andre, som har fået et forhold til afdøde, gerne sige ordentligt farvel og følge kisten ud til ligvognen. Vi synes, både det er smukt og respektfuldt at tage afsked med en beboer på den måde, forklarer Helle Lund til B.T. og fortæller, at det er første gang i de 15 år hun har været leder af plejehjemmet, at pårørende har følt ubehag ved det.

Hun siger desuden til B.T., at hun ikke umiddelbart vil ændre praksis, men synes at det er en god lejlighed til, at tage en debat om døden, og hvordan vi viser afdøde respekt.

Falkenberg har typisk lidt over 70 beboere, og Helle Lund vurderer overfor B.T., at ti beboere dør hvert år.

LÆS OGSÅ: Kæmpe brøler før DR-program: ”En tanketorsk”