Foto: Ritzau/Scanpix

På vej på pension: Undgå skattesmæk

31. jan, 10:00
Nedsat tid, forventet indkomst og eventuelle fradrag er noget af det, du som kommende pensionist skal være opmærksom på i forhold til skat.

Overgangen fra arbejdsliv til pension er en af de største ændringer i en privat økonomi.

Og selv om du sikkert hellere vil bruge krudtet på børnebørn, rejseplaner og en ny hobby, bør du gå dine skattesager igennem.

- Man skal være ekstra opmærksom på skat, for vi er vant til, at det kører automatisk, siger Palle Smed, der er leder af Faglige Seniorer.

For det første risikerer du at betale for lidt i skat, hvilket kan give et ordentligt skattesmæk senere. Samtidig risikerer du at blive modregnet i dit pensionstillæg.

LÆS OGSÅ: 9 vigtige ting, du skal vide om din pension i 2020

Og fordi du i forvejen går ned i indtægt som pensionist, kan det få stor betydning for din daglige økonomi.

Derfor skal du justere felterne omkring dine forventede indkomst i forskudsopgørelsen. Her skal du især være på dupperne, hvis du ikke trækker dig fuldstændig.

- Nogle fortsætter med at arbejde 15 timer om ugen og supplerer med deres arbejdsmarkedspension. Det skal man angive på forhånd, for det kan få betydning for både skat og pensionstillæg, siger Palle Smed.

Gå også ind på pensionsinfo.dk og se, hvad du har stående af opsparinger.

Herefter skal du undersøge, om pensionsudbetalingen på forhånd er beskattet eller ej - det kan nemlig være forskelligt fra opsparing til opsparing.

- Vi ved erfaringsmæssigt, at mange stadig er i tvivl om dette. Og hvis man er det, skal man spørge pensionsselskabet, siger Palle Smed.

ATP kan også påvirke det samlede billed. I det hele taget er "øvrige indtægter" det emne, både Ældre Sagen og Faglige Seniorer får allerflest spørgsmål omkring.

LÆS OGSÅ: Guide: Udskyd din pension og få flere penge i hånden

Som folkepensionist kan du have op til en vis indkomst, før du bliver modregnet i folkepensionen.

- Hvis man arbejder mindre, og indkomsten er mindre end cirka 122.000 kroner om året, så medtages det ikke i beregningen af pensionstillægget, forklarer Anne-Birgitte Sindahl, der er socialrådgiver hos Ældre Sagen.

Men derudover beregnes pensionstillægget ud fra dine øvrige indtægter fra renter, investeringer og pensionsudbetalinger.

- Så man skal have det samlede overblik, siger hun.

Hvis du derimod planlægger at arbejde mere end det, skal du være opmærksom på, om det bedre kan betale sig at udskyde folkepensionen.

Fra politisk side har man nemlig indført en økonomisk gulerod til dem, som bliver lidt længere på arbejdsmarkedet. Men du skal arbejde mindst 750 timer på et kalenderår.

- Så kig på, hvad du forventer at tjene ved at arbejde. Herefter kan du se på, om du skal justere noget i forhold til din forskudsregistrering - og om du måske vil udskyde folkepensionen, siger Anne-Birgitte Sindahl.

/ritzau fokus/