Hård kritik af læge i forsikringssag: På ingen måde objektivt

10. mar 2019
Mailkorrespondance mellem en speciallæge og forsikringsselskaber vækker bekymring. De tyder på, at speciallægen langt fra er upartisk, men er på forsikringsselskabernes side. Det kan resultere i økonomisk ruin for folk, der i forvejen lider efter en ulykke.

En række mails mellem én speciallæge og to forsikringsselskaber vækker bekymring og undren hos patientforeninger, advokater og Forbrugerrådet Tænk.

Avisen.dk skrev for nyligt, at advokater advarer mod, at forsikringsselskaber sender personer, som søger erstatning for piskesmæld og hjernerystelse, til bestemte læger, som ikke anerkender disse lidelser.

Det kan ødelægge den syges mulighed for at få erstatning, for eksempel for tab af erhvervsevne, og dermed gøre, at den syge ender i økonomisk ruin.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

En af de speciallæger, som flere advokater nævner, går også igen i mange af de henvendelser, som Avisen.dk har modtaget fra syge, som er kommet i klemme ved forsikringsselskabet.

Oplevelsen er, at den bestemte speciallæge typisk laver lægeerklæringer, som er på forsikringsselskabets side, og typisk 'omskriver' fysiske symptomer til at være noget psykisk. For eksempel blev en ung kvindes forsikringssag afvist, fordi lægen skrev, at hendes smerter efter et biluheld skyldtes, at hun havde angst som barn.

Vil bruge ulykken som exit-strategi fra arbejdsmarkedet

Nu har Avisen.dk fået indsigt i flere mails mellem speciallægen og to forsikringsselskaber.

I den ene mail skriver lægen til en skadesanmelder (ansat) ved TopDanmark om en skadeslidt, lægen har haft til undersøgelse, og som hun på et tidspunkt laver en speciallægeerklæring på.

Lægen skriver blandt andet, at hendes bekymring er, om den "aktuelle ulykke kan komme til at fungere som en 'exit-strategi' for skadelidte ift. uddannelse og erhverv".

Altså med andre ord om skadelidte vil bruge ulykken som en måde at få erstatning på og slippe ud af arbejdsmarkedet eller uddannelse.

- Den slags er ikke en speciallæges opgave at konkludere. Det er jo på ingen måde objektivt, men forsikringsselskabet bruger det bagefter til at forhindre, at skadeslidte får erstatning, siger advokat Nina Gejlsbjerg Larsen fra Store Torv Erstatningsadvokater i Aarhus.

Ifølge hende var denne mail en af hovedårsagerne til, at den skadeslidte tabte forsikringssagen.

Artiklen fortsætter efter billedet

 

I en anden mail skriver pågældende speciallæge, at hun har rådet den skadeslidte til at vende tilbage til et normalt arbejdsliv, hvilket forsikringsselskabet bruger som argument for, at skadeslidte ikke skal have tilkendt mere i erhvervsevnetab.

"Kære kolleger"

De to mails viser også, at den pågældende speciallæge tiltaler en skadesanmelder og en socialformidler som er ansat i forsikringsselskaberne "kære kolleger", selvom hun er en ekstern og uafhængig behandler.

Artiklen fortsætter efter billedet

 

Tiltaleformen og indholdet i brevene får patientforeninger til at undre sig.

- Hvis en speciallæge og et forsikringsselskab er så familiære, at man skriver "kære kolleger" til hinanden, så vil jeg godt tage ordet bekymrende i min mund, siger Janus Tarp, som er formand for Ulykkespatientforeningen, til Avisen.dk.

Hjernerystelsesforeningen er enig i bekymringen.

- Vi finder det uhensigtsmæssigt, hvis speciallæger, der inddrages i forsikringssager, opfatter sig som kollegaer med ansatte i forsikringsselskaberne, da speciallægerne netop inddrages for at give en uvildig faglig vurdering, lyder det fra næstformanden for Hjernerystelsesforeningen, Kim Friedrich.

Tænk: Måske for tæt forhold

Også Forbrugerrådet Tænk studser over formuleringen "kære kolleger".

Det vidner om, at der måske er et for tæt forhold mellem den pågældende læge og forsikringsselskaberne, lyder det fra ankenævns-koordinator Regitze Buchwaldt fra Forbrugerrådet Tænk. 

Har du dokumentation for et "for tæt" forhold mellem en speciallæge og et forsikringsselskab? Så skriv til journalist Eline Svendsen på [email protected]

Avisen.dk har været i kontakt med den pågældende læge for at høre hendes version af sagen og forholde hende kritikken.

Hun nægter dog at svare på Avisen.dk's spørgsmål, herunder hvor tæt et samarbejde hun har med forsikringsselskaberne.

Tryg oplyser, at det hos dem ikke er usædvanligt at se, at læger skriver “kære kollegaer “ til hinanden. Ifølge Tryg er brevet tiltænkt en læge i forsikringsselskabet, selvom det er stilet til en socialrådgiver. Socialrådgiveren er blot indgangen til lægerne.

TopDanmark: Fortroligt, hvor ofte vi bruger bestemte læger

TopDanmark erkender, at tiltaleformen kan se uheldig ud, men afviser, at det skyldes et tæt forhold. 

- Vi er ikke herre over, hvordan speciallæger, der undersøger skadelidte, indleder deres breve. Den pågældende speciallæge er ikke ansat af Topdanmark og vi har fuld tiltro til at vedkommende laver objektive og uhildede undersøgelser, skriver Jens Langergaard, som er kommunikationschef i TopDanmark, til Avisen.dk.

- Men vi er enige om, at termen ”Kære kolleger” kan virke som om, der er et tilhørsforhold. Det er naturligvis ikke tilfældet, uddyber han. 

- Hvorom alt er, vil vi bede vedkommende om, at der ikke anvendes denne titulering af modtager hos Topdanmark, uanset om det fremsendte er en status eller en egentlig speciallægeerklæring, fortsætter Jens Langergaard.

TopDanmark vil ikke svare på, hvor ofte de bruger den konkrete speciallæge. 

- Vi bruger en bred vifte af speciallæger til udfærdigelse af undersøgelser og speciallæge-erklæringer. Vi kan og vil ikke svare på, hvilke og hvor mange undersøgelser og speciallæge-erklæringer enkelte eller navngivne læger udfører, da vi betragter det som fortrolige oplysninger, skriver Jens Langergaard.