Overlægernes formand advarer: 'Vi er massivt bekymrede for patient­sikkerheden'

20191109-155106-L-1920x1277we
Jyllands-Posten har fået aktindsigt i en række påbud fra Arbejdstilsynet. Den viser, at stor arbejdsmængde og tidspres på afdelinger på sygehuse på tværs af landet går ud over patienterne (arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
16. feb. 2020 09.21
Det er umuligt at sikre sig mod menneskelige fejl med det nuværende arbejdstempo på sygehuse, mener overlæger.

Arbejdspresset på de danske hospitaler og sygehuse er så stort, at patientsikkerheden er i fare.

Det mener formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz.

LÆS OGSÅ: Erhvervspsykolog: Topchefer er ikke deres løn værd

- Vi er massivt bekymrede for patientsikkerheden, fordi vi ved, at netop det store arbejdspres betyder, at patientsikkerheden er i fare.

- Vi kan se, at prøvesvar bliver byttet om, og medicin bliver delt forkert ud, hvis patienterne hedder næsten det samme.

- Men når arbejdstempoet er så højt, som vi ser i dag, så sker de her ting, fordi kontrolmekanismerne ikke er tilstrækkelige til at sikre os mod de helt almindelige menneskelige fejl, der bliver begået, siger Lisbeth Lintz.

Hendes advarsel kommer, efter at Jyllands-Posten har fået aktindsigt i en række påbud fra Arbejdstilsynet. De viser, at stor arbejdsmængde og tidspres på afdelinger på sygehuse på tværs af landet går ud over patienterne.

Brug for flere penge

Lisbeth Lintz peger på, at der politisk kan gribes ind for at afhjælpe problemet.

- Der er brug for en øget tilførsel på cirka to procent (af det samlede sygehusbudget, red.). Vi ved godt, at det er mange penge, men det er der brug for, sådan som det ser ud.

- Vi har fået cirka det halve i budgettet for 2020, så der mangler en yderligere saltvandsindsprøjtning i det danske sundhedsvæsen, siger Lisbeth Lintz.

Organisationen Danske Patienter deler overlægernes bekymring for patientsikkerheden.

- Når patienter kommer for sent i behandling eller kommer ind på en afdeling, hvor der er travlt, så sker der flere fejl. Resultatet af behandlingen bliver i sidste ende ikke så godt, som det skal være.

- Patienterne får simpelthen en dårligere behandling, når der er for travlt, siger direktør for Danske Patienter Morten Freil.

Han mener ikke, at det er nok til at løse problemet, at regeringen har fokus på at uddanne flere læger og sygeplejersker. Der er brug for at binde hospitaler, kommuner og almen praksis bedre sammen, lyder opfordringen.

LÆS OGSÅ: Dyr bommert: Fyring af tillidsmand koster anlægsfirma 155.000 kroner

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ser påbuddene som 'et nødråb fra et presset sundhedsvæsen'. Han oplyser, at regeringens førsteprioritet er at sikre flere ressourcer og flere medarbejdere.