Overlæge: All inclusive tortur for fede børn

13. jul 2012
All inclusive modarbejder alt, man arbejder med for overvægtige børn

Hvert femte danske barn er overvægtigt. Imens flokkes børnefamilierne om all inklusive-rejser med fri sodavand, is og pommes frites hele ferien.

Men overvægtige børn skal ikke på all inclusive-ferie, advarer Jens-Christian Holm, overlæge og leder af enheden for overvægtige børn på børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

Et konservativt bud på antallet af overvægtige børn i Danmark er 120.000, hvoraf ca. 60.000 er svært overvægtige.

”Det er en ferieform, der ødelægger alt det, man arbejder for i familier med overvægtige børn,” siger han.  

Hos overvægtige børn er stofskiftet gearet til at lagre den overskydende energi på en anden måde end hos normalvægtige. Derfor tager de overvægtige børn også på ferien. Ikke tre kilo som voksne men relativt lige så meget i forhold til deres vægt. 

Jens-Christian Holm mener, det er helt uholdbart at tage af sted med en plan om, at børnene skal holde igen med den usunde mad.

”For sådan nogle børn vil det næsten være tortur at udsætte børnene for den konstante fristelse. Oveni er de omgivet af andre børn, der spiser is og drikker sodavand konstant,” siger

Vi æder ved buffeten

Professor Bente Klarlund Pedersen mener, at der i det hele taget er grund til at tænke sig om, før man sætter sig ind i charterflyet til den gratis buffet

”Jeg synes, det er godt at oplyse om, at selvom all inklusive er attraktivt på nogen måder, så har det nogen konsekvenser,” siger Bente Klarlund Pedersen.

Hun peger på de overdådige buffeter som en af synderne.

”Der er rigtig meget forskning, der har bevist, at hvis maden er lettilgængelig og synlig, så spiser vi mere, ” siger Bente Klarlund, der er centerleder ved Rigshospitalet og forfatter til bogen ”Sandheden om sundhed”.

Hun er en fortaler motion som forebyggelse, og den er der meget lidt på mange all inklusive-ferier.

”Når maden så er kombineret med meget lidt fysisk aktivitet på et typisk turiststed, hvor man tager elevatoren ned og lægger sig på stranden,” siger hun.

Spis det du orker'Når I ankommer til jeres feriested med All inclusive, kan ungerne drikke alle de sodavand, de har lyst til, og mor og far kan uden at blinke bestille en ny drink, når isterningerne er smeltede.' FDM Travel.'Hele dagen kan du forsyne dig med lækre buffeter, mellemmåltider, kølige drinks og is til børnene – uden at skulle have pengepungen frem.' Star Tour.'I kan være sikre på at være underholdt, og samtidig er der aldrig langt til en is, sodavand, lidt adspredelse o.s.v.' Spies rejser.'Med vores All Inclusive rejser til Tyrkiet kan du spise så meget, du orker! Du tilbydes nemlig åben buffet tre gange om dagen med lækre, lokalt producerede drikkevarer.' Detur