Forbund oplever eksplosiv stigning i sager om seksuel chikane. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Overblik: Dansk virksomhed fyrer tre ansatte efter seksuel chikane

16. sep, 10:00
Overblik over aktuelle nyhedshistorier og tendenser om arbejdsmiljøet.

A4 Arbejdsmiljø giver dig et overblik over aktuelle nyhedshistorier og tendenser om arbejdsmiljøet i Danmark og i EU.

Artiklen vil blive opdateret jævnligt med korte noter og links til relevante kilder.

---

16. september

Dansk virksomhed fyrer tre ansatte efter sexchikane

I løbet af to uger er to personer blevet fyret og en tredje er stoppet på virksomheden Brdr. Hartmann i Tønder på grund af sexchikane af kvindelige kollegaer.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge tillidsrepræsentant for Hartmanns 300 medarbejdere, Bjarne Christensen, er chikanen angiveligt foregået på sociale medier, hvor de fratrådte har sendt billeder til kvindelige kolleger.

11. september

Eksplosiv stigning i sager om seksuel chikane

Fagforbundet HK har siden starten af 2019 og frem til nu oplevet en flerdobling af sager om seksuel chikane blandt medlemmerne.

Tidligere var der omkring 1-2 sager om året, men siden 1. januar 2019 er der oprettet 17 sager.

- Det handler nok om, at vi med de senere års markante fokus på emnet har fået et tydeligere sprog for, hvordan vi taler om seksuel chikane, siger Maria Rasmussen, der er advokat i HK’s juridiske kompetencecenter med særligt ansvar for sagerne om seksuel chikane.

Region vil måle trivslen på 30.000 medarbejdere

Region Midtjylland vil i efteråret tage en 'temperaturmåling' på trivslen blandt regionens 30.000 medarbejdere.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den foreløbige trivselsmåling kommer i kølvandet på de store forandringer i arbejdsmiljøet under coronaen.

8. september

Pandora sender 600 medarbejdere hjem

Smykkevirksomheden Pandora har ligesom Odense Kommune valgt at hjemsende 600 medarbejdere fra hovedkontoret i København som følge af de nye coronarestriktioner. 

Det skriver Børsen.


Philip Davali/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune sender medarbejdere hjem

Medarbejderne er i første omgang hjemsendt i to uger. 

I lighed med Odense Kommune har Københavns Kommune tirsdag formiddag opfordret de lokale chefer til at hjemsende de administrative medarbejdere.

Det sker, efter at sundhedsmyndighederne og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag opfordrede til at virksomheder og kommuner i 18 kommuner arbejder hjemmefra.

7. september

Hjemsender 2000 medarbejdere efter udbrud

Som en konsekvens af det lokale coronaudbrud i Odense, har kommunen valgt at sende op til cirka 2000 administrative medarbejdere hjem.

Det skriver TV 2 Fyn.

Medarbejderne skal arbejde hjemmefra foreløbig indtil den 23. september.

Også private virksomheder har nu valgt at hjemsende medarbejdere på grund af det høje smittetryk.

I den seneste uge er der registreret 124 smittetilfælde i Odense Kommune. Det svarer til 60,7 per 100.000 indbyggere.

Sundhedsmyndighederne har mandag indført nye coronarestriktioner i Odense, København og Storkøbenhavn. Det er uvist, hvorvidt kommunale medarbejdere i københavnsområdet også hjemsendes.

1. september

Virksomheder kan nu indgå aftaleforløb med Arbejdstilsynet

I stedet for at få påbud og en gul smiley for dårligt arbejdsmiljø, kan virksomheder fra i dag, 1. september, indgå et aftaleforløb med Arbejdstilsynet.

Virksomheder, der indgår et aftaleforløb, forpligter sig på at arbejde målrettet med konkrete udfordringer i arbejdsmiljøet. Under forløbet vil Arbejdstilsynet tilbyde dialog og vejledning.

- Formålet med de nye tilbud er at øge virksomhedens motivation til selv at arbejde aktivt med arbejdsmiljøet, at sprede de gode ideer og løsninger på tværs af hele virksomheden og at sætte fokus på øget dialog og vejledning som vejen frem mod et bedre arbejdsmiljø, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse. 

Fra den 23. september kan virksomheder, der enten har fået et påbud med frist eller et strakspåbud om et eller flere konkrete arbejdsmiljøproblemer, få et tilbud om en samtale med en tilsynsførende. Initiativet hedder "dialog og vejledning", og det kører i første omgang som en forsøgsordning.

Tiltagene er en del af den politiske arbejdsmiljøaftale fra i fjor.

Danish Crown-ansat i Horsens smittet med covid-19

En ansat på Danish Crowns slagteri i Horsens er smittet med covid-19. Det skriver branchemediet Agriwatch.

Slagteriet er selskabets største i Danmark og beskæftiger cirka 1300 ansatte.

Den ansatte er en del af aftenholdet, som nu skal testes tirsdag. Indtil videre er seks ansatte sendt hjem.

27. august


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Buschauffører trætte af mundbind: Gør som i Tyskland

Stress, klaustrofobi og dundrende hovedpine.

Brugen af mundbind udløser en række negative følger for landets buschauffører. I Aarhus fortæller tillidsrepræsentant Teddy Thomsen, at mundbindene skaber ubehagelige oplevelser for ham og kollegerne.

- Når man har mundbind på en hel dag, så kan jeg love dig for, at det er rigtigt ubehageligt. Jeg har fået en dundrende hovedpine efter kun en times kørsel de seneste dage, siger han til Aarhus Stiftstidende.

Teddy Thomsens arbejdsgiver, Aarhus Sporveje, opfordrer til, at man gør ligesom i Tyskland, hvor buschauffører slipper for at bruge mundbind på jobbet.

26. august

Sygeplejersker kræver handlingsplan for senfølger

Der er brug for en national plan for opfølgning på og behandling af senfølger efter Covid-19. Det mener formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

- Mange af vores medlemmer går rundt med tunge senfølger efter den smitte, de har været ramt af.

- Det er vigtigt, at der bliver lagt en national plan for at udrede og hjælpe dem, der oplever senfølger, siger Grete Christensen.

Det er eksempelvis træthed, koncentrationsbesvær og manglende fysisk formåen, som ifølge formanden plager de ramte.

Folk i særlig risikogruppe får forlænget ret til sygedagpenge

Regeringen og Folketingets partier har onsdag besluttet at forlænge muligheden for at give sygedagpenge til mennesker, der har særlig risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Ordningen, der blev etableret midt i maj og stod til at udløbe på mandag, er nu forlænget til og med 31. december, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

24. august


Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kommune modtager alvorlig kritik fra Datatilsynet

Datatilsynet har udtalt 'alvorlig kritik' af Kolding Kommune, fordi kommunen ikke i tilstrækkelig grad har oplyst medarbejderne om kontrolforanstaltninger i kommunen. Det har bl.a. betydet, at medarbejderne har været udsat for overvågning via tv eller via GPS-sporing, mens de har kørt i kommunens biler. 

Formålet har dog ikke været at overvåge medarbejderne, fastslår Datatilsynet.

21. august

Første gang: Pædagog får anerkendt corona-arbejdsskade

En kvindelig pædagog fra en vuggetue i Holstebro Kommune har som den første pædagog fået anerkendt coronavirus som en arbejdsskade.

Det skriver fagbladet Børn&Unge.

Fagforbundet BUPL håber nu, at afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring kan gavne flere pædagoger.

- Jeg håber, at afgørelsen vil betyde, at flere pædagoger anmelder det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis de får covid-19 gennem deres arbejde, siger Mette Skovhus Larsen, sekretær og arbejdsmiljøansvarlig i BUPL, der kalder det en vigtig afgørelse for pædagoger.

19. august


Aalborg Universitetshospital. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Otte sygehus-ansatte smittet med coronavirus

Otte medarbejdere på Aalborg Universitetshospital er konstateret smittet med coronavirus.

Det oplyser Region Nordjylland til DR.

Fem af de smittede medarbejdere arbejder på samme afdeling. Det drejer sig om klinisk biokemisk afdeling, hvor der blandt andet håndteres blodprøver.

Derudover arbejder en smittet på hjerte-lungekirurgisk og to smittede på reumatologisk afdeling.

18. august

Over 1.000 har anmeldt corona-arbejdsskader

Det strømmer fortsat ind med anmeldelser til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) om corona-virus, covid-19.

Per 17. august har AES fået i alt 1.040 anmeldelser om arbejdskader på grund af den frygtede virus. Heraf er der anmeldt 921 erhvervssygdomme og 119 arbejdsulykker.

Det skriver Fagbladet 3F.

17. august

Slagteri-gigant støtter tidlig tilbagetrækning til nedslidte

Den danske slagterigigant Danish Crown bakker nu op om regeringens forslag om at give nedslidte danskere ret til tidlig tilbagetrækning. 

Det fortæller Danish Crowns direktør, Jais Valeur, til avisen Danmark.

- Jeg kommer selv rundt på vores slagterier og kan se, at det er hårdt fysisk arbejde. Og vi kan se, at der er et højt forbrug af smertestillende medicin hos vores ældre medarbejdere. Vi har lavet kolossale fremskridt på arbejdsmiljøet, men du kan se på de ældre medarbejdere, at det rent fysisk altså er hårdt at møde på arbejde hver morgen, siger Jais Valeur. 

Udmeldingen er opsigtsvækkende, da Danish Crown normalt står last og brast med interesseorganisationen Dansk Industri, der er modstander af en differentieret pensionsalder. 

Regeringen ventes tirsdag at præsentere den længe ventede model for tidlig tilbagetrækning. 

16. august

Ældre 3F'ere bliver oftere syge af jobbet

Når de ældre danskere fejres med Dannebrog og 60 lys i lagkagen, kan en stor gruppe faglærte og ufaglærte samtidig mærke sygdomme fra et langt og slidsomt arbejdsliv.

Blandt de ældre medlemmer af 3F over 60 år fik 782 ud af hver 10.000 anerkendt en erhvervssygdom i 2018. Til sammenligning var tallet under 350 ud af 10.000 for personer under 60 år, viser en ny rapport om arbejdsskader og erhvervssygdomme blandt 3F’erne. Det skriver Fagbladet 3F.

15. august


Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Krav om mundbind gælder også ansatte

Lørdag udstak regeringen et krav om at bære mundbind i kollektiv trafik på alle tider af døgnet gældende fra den 22. august.

Kravet kommer også til at gælde for eksempelvis buschauffører og billetkontrollører, der arbejder i tæt kontakt med passagerer. Det kom frem på lørdagens pressemøde i Statsministeriet.

Det nye krav kommer blot to dage efter, at Midttrafik oplyste til Aarhus Sporveje, at deres chauffører ikke behøver at bruge mundbind så længe, de sidder afskærmet af en plexiglasrude.

12. august

Danish Crown: Ansatte overholder ikke krav om selvisolation

Flere slagteri-ansatte på Danish Crown-slagteriet i Ringsted overholder ikke kravet om selvisolation efter coronaudbrud. Det fortæller slagterivirksomheden til TV 2.

Det får byens borgmester, Henrik Hvidesten (V), til at efterlyse landspolitiske værktøjer, der kan sikre, at folk isolerer sig.

- Det skal adresseres på Christiansborg. Det er der, vi er. Vi kan opfordre folk til at gøre noget, men vi har ikke på den måde virkemidler, siger han ifølge Ritzau.

11. august


Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

AES begår fejl - sager skal genoptages

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har uden hjemmel i loven truffet selvstændige afgørelser i en række arbejdsskadesager. Det betyder, at AES nu skal genoptage dem. Det drejer sig om skadesager fra før 1. januar 2020. 

Hvor mange sager, det drejer sig om, er uvist. Arbejdstilsynet gjorde AES opmærksom på fejlen.

Forskning: Hjemmearbejde for advokater bliver mere udbredt

Erfaringerne fra advokaters hjemmearbejde er så positive, at det vil blive mere udbredt fremover, viser nyt forskningsprojekt.

Advokaterne fortæller både om mere effektiv arbejdstid og en lettelse over at slippe for det stive kontortøj, fortæller forsker bag projektet.

Det skriver Advokatwatch.

7. august

Danish Crown-ansat med corona: Ledelsen har fejlet

Den 53-årige slagteriarbejder og talsmand for kollegerne, Peter Wagner, mener, at ledelsen på Danish Crown-slagteriet i Ringsted har fejlet efter udbrud med coronavirus.

Det siger han til Politiken.

Peter Wagner er selv en af de mange slagteriarbejdere, der er blevet smittet. Han er nu i isolation i sit hjem.

- Som jeg ser på det, har slagteriet fejlet. Nu er der kommet temperaturmålere ved indgangsporten. Hvis man fra start havde sørget for, at ingen med feber kom ind, kunne vi måske have stoppet smitten. Det er lidt det samme som at etablere et lyskryds i et farligt T-kryds, efter at to allerede er blevet skadet, siger Peter Wagner.

Fredag er 120 af slagteriets 800 medarbejdere smittet med coronavirus. En virus, der brød ud blandt slagteriets polske medarbejdere.

Danish Crown har efter smitteudbruddet i Ringsted iværksat en omfattende undersøgelse af koncernens øvrige slagterier i Danmark, skriver Fagbladet 3F.

- Det er korrekt, at vi har sat gang i et større arbejde med at få et overblik over alle vores virksomheder i Danmark, så vi kan reagere endnu hurtigere, hvis der udbryder smitte på en af vores andre fabrikker, forklarer Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown, til Fagbladet 3F.

Ud over slagteriet i Ringsted, har Danish Crown slagterier og virksomheder i Horsens, Sæby, Herning, Aalborg, Sønderborg, Esbjerg, Holsted, Rønne og Skærbæk.

6. august 2020

Dom giver veteraner ny chance for PTSD-erstatning

En ny landsretsdom kan betyde, at mere end 400 veteraner, der tidligere har fået afslag på at få posttraumatisk stresslidelse (PTSD) anerkendt som en arbejdsskade, skal have deres sager vurderet på ny.

Det skriver Altinget.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil lade dommen indgå i efterårets drøftelser om veteranindsatsen.

25 buschauffører i Aarhus er sendt i selvisolation

Bustrafikken i Aarhus er hårdt ramt, efter at Covid-19-smitte også har ramt buschauffører i byen, hvor smitten i øjeblikket spreder sig i højere grad end i resten af landet.

25 buschauffører i Aarhus er således sendt i selvisolation og skal testes, efter at fire chauffører på Station Vest i Aarhus er konstateret smittet med Covid-19. Det oplyser Midttrafik i en pressemeddelelse.

Nye påbud til omstridt plastfabrik

Plastfabrikken Sky Light i Varde har fået tre påbud for brud på arbejdsmiljøloven. Det skriver Fagbladet 3F. 

To af påbuddene handler om, at virksomheden skal undgå "unødig påvirkning fra plaststøv". Den sidste om, at Sky-Light skal lave en såkaldt "kemisk risikovurdering".

Påbuddene kommer i kølvandet på, at Fagbladet 3F og avisen Danmark har afsløret nye problemer med arbejdsmiljøet på virksomheden, hvor en ansat har fået lungeproblemer efter at være eksponeret for støv, som kan indeholde det farlige kemikalie PMDA.

23. juni 2020

Antastes i butikker: Ansatte oplever chikane efter coronaudbrud

Flere medarbejdere i ældreplejen i Hjørring Kommune er blevet udsat for episoder "grænsende til chikane". Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Eksempelvis er en medarbejder blevet kontaktet af en person i en dagligvarebutik. Her har vedkommende fået besked om, at kommunens medarbejdere ikke havde noget at gøre i butikken.

Læs mere her.

22. juni 2020

Kamerovervågning påvirker psykisk arbejdsmiljø

Kameraovervågning er en ting, der vinder frem på mange arbejdspladser. I USA skønnes det, at op i mod 80 procent af de erhvervsaktive overvåges på jobbet.

Nu viser nye studier, at overvågning med kamera ikke alene kan medvirke til øget stress, men også føre til større utilfredshed med arbejdsforholdene generelt.

Vilhelm Borg, seniorforsker fra NFA, sætter ord på tendensen i Fiskeritidende, der udgives af Danmarks Fiskeriforening.

I artiklen beskrives det, hvordan fiskere har oplevet øget stress efter at have deltaget i et projekt med kameraovervågning.

Minister fejer arbejdsmiljøudspil af banen

Nej, tak til en corona-taskforce med cirka 100 sundhedsfaglige personer, der skal hjælpe Arbejdstilsynet. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fejer i et svar til Christian Juhl (EL) Enhedslistens udspil om mere hjælp til tilsynet af bordet.

Arbejdstilsynet har tilstrækkelige ressourcer internt til både at håndtere det almindelige tilsyn og det særlige coronatilsyn, hvor de tilsynsførende har fokus på smittespredning, mener ministeren. 

Læs mere om, hvad Enhedslisten konkret foreslog her.

18. juni 2020

Rådgivervirksomhed skal vende katastrofalt arbejdsmiljø for lagerarbejdere

Supermarkedskæden Coop har hyret rådgivningsfirmaet Crecea til at bistå med en bedre dialog mellem ledere og medarbejdere på fødevarelageret i Hasselager, der de seneste uger har været udsat for hård kritik fra ansatte, der føler sig presset og overvåget. Det skriver Fagbladet 3F.

- Der mangler en tillidsrepræsentant på natholdet. Vi får derfor Crecea til at hjælpe med kommunikationen mellem medarbejdere og ledelse, fortæller Lars Aarup, presse- og analysechef i Coop Danmark.

Crecea er et privat konsulentfirma, der er autoriseret rådgiver inden for fysisk og psykisk arbejdsmiljø, trivsel og sundhed.

En undersøgelse viser, at 8 ud af 10 lagerarbejdere føler sig overvåget og presset af deres ledere. De ansatte føler sig blandt andet overvåget, mens de er på toilettet.


Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix

Den stille dræber må ikke glemmes under Europas genopbygning

Den europæiske økonomi er de fleste steder nødlidende på grund af coronapandemien. For at skubbe gang i væksten igen har EU varslet en omfattende renoveringsbølge af bygninger.

Initiativet kan skabe vækst, men bagsiden af medaljen er, at i gamle bygninger gemmer der sig blandt andet asbestfibre, som hvert år slår 15.000 europæere ihjel.

- Det betyder ikke, at vi skal droppe de vigtige renoveringer af vores bygningsmasse, men det må aldrig blive den enkelte håndværker, der betaler for renoveringerne med sit liv og helbred som indsats, skriver EU-parlamentariker Marianne Vind (S) og Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, i et fælles indlæg i Altinget.

Chauffører utrygge: Frygter smitte

Midttrafik, der står for bustrafikken i Østjylland, tillader nu igen, at passagererne kan bruge alle bussens døre. Det er en gruppe buschauffører i Randers ikke trygge ved. De frygter, at det kan føre til øget smittespredning. Fra chauffør til passager og omvendt.

- Vi er utrygge ved, at vi får kunderne i nærheden af os, siger Jan Laursen, der er tillidsrepræsentant hos Nobina Randers, til TV2 Østjylland.

Midttrafik oplyser, at chaufførerne har mulighed for at bruge visir eller mundbind på jobbet.

15. juni 2020


Foto: Benita Marcussen/Ritzau Scanpix

Partier: Vold mod fængselsbetjente skal straffes hårdere

Landets indsatte skal have hårdere straffe, når de overfalder fængselsbetjente. Det mener Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, som får opbakning fra Christiansborg. 

Både Dansk Folkeparti, SF og Venstre vil se på, om man kan gøre afsoningen 'surere', når indsatte udøver vold mod ansatte i fængslerne. 

- Hvis det virker at tage adgangen fra folk og minimere antallet af besøg, så synes jeg, vi skal overveje det, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen til DR Nyheder.

Læs hele artiklen her.

12. juni 2020:

Hvem har skrevet årets bedste studenteropgave om arbejdsmiljø?

IDA Arbejdsmiljø uddeler den 17. juni Studenterprisen 2020, der gives til studerende, som har skrevet den bedste bachelor-, speciale,- eller masteropgave om arbejdsmiljø.

Kandidaterne til prisen er i år tilknyttet DTU, Københavns Universitet og Roskilde Universitet. 

Opgaverne bedømmes af en uafhængig dommerkomité, der består af Peter Rønberg Hansen (næstformand IDA Arbejdsmiljø og teamleder, Københavns Universitet), Rikke Thomsen (ph.d. og selvstændig konsulent) og Niels Møller (arbejdsmiljøforsker og panelformand).

Arrangementet finder sted i IDA's lokaler i København, men kan også følges online via Zoom.

Læs mere om kandidaterne til prisen her.

10. juni 2020:

Interaktivt værktøj om stor europæisk arbejdsmiljøundersøgelse

Som noget helt nyt har Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (EU-OSHA) lavet et interaktivt værktøj over ESENER 2019-rapporten, hvor man kan sammenligne resultaterne med den seneste rapport fra 2014. Resultaterne kan sammenlignes på EU- og landeplan og efter branche eller virksomhedsstørrelse.

I ESENER 2019 er der indsamlet arbejdsmiljødata fra virksomheder i 33 europæiske lande, som blandt andet handler om, hvordan virksomhederne håndterer arbejdsmiljøet og særligt de psykosociale risici. 

Dyk ned i det interaktive værktøj her. 

9. juni 2020:

1.518 personer har anmeldt corona-arbejdsskader

Langt flere danskere end hidtil kendt har anmeldt en arbejdsskade på grund af coronavirus. Det skriver Fagbladet FOA.

1.518 personer har fra februar til 29. maj anmeldt en arbejdsskade, hvor Arbejdstilsynet vurderer, at en 'stor del af tilfældene vedrører covid-19'.

Det fremgår af en aktindsigt i dataudtræk fra registreringsværktøjerne EASY og ESS, som Arbejdstilsynet har gennemført, og som Fagbladet FOA har set.

Også hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har man registreret en stigning siden sidste uge. Det er registrerede sager, der er oversendt fra forsikringsselskaberne til AES. Nu er antallet af anmeldte sager oppe på 443, hvoraf langt hovedparten er erhvervssygdomssager.

Sundheds- og plejesektoren tegner sig fortsat for langt størstedelen af alle anmeldelser hos AES, da 345 anmeldelser kommer fra denne sektor. 363 af de tilskadekomne er kvinder, 80 af dem er mænd.

Læs mere her.

DA: Virksomheder skaber det gode arbejdsmiljø, ikke Arbejdstilsynet

Det er danske virksomheder, og ikke Arbejdstilsynet, der skaber det gode arbejdsmiljø i Danmark. Sådan lyder det fra arbejdsmiljøchefen i Dansk Arbejdsgiverforening, Christina Sode Haslund, i et debatindlæg i Altinget.

- I dele af fagbevægelsen hersker der tilsyneladende en idé om, at det er tilsyn, der skaber et godt arbejdsmiljø. En idé om, at hvis ikke Arbejdstilsynet konstant holder øje med virksomhederne, falder det gode arbejdsmiljø fra hinanden, skriver hun.

- Hvis ikke der er kontrol, forsvinder både sikkerhed og arbejdsglæde som dug for solen. Sådan er virkeligheden selvfølgelig ikke, skriver Christina Sode Haslund. 

Indlægget kan læses her.