20210121065418688_1000
Adskillige verdensledere har natten til torsdag lykønsket Joe Biden og Kamala Harris med indsættelsen. Flere udtrykker håb om en frisk start med USA efter fire kaotiske år med Donald Trump. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix

OVERBLIK: Verdensledere håber på frisk start med Biden

21. jan 2021, 07:29
Ledere over hele verden har natten til torsdag dansk tid lykønsket Joe Biden og Kamala Harris med indsættelse.

Joe Biden og Kamala Harris blev onsdag taget i ed som USA's nye præsident og vicepræsident, og de får nok at se til, når parret torsdag tager hul på deres fire år lange embedsperiode med den første fulde arbejdsdag.

For med coronakrise, global opvarmning, voksende kinesisk indflydelse globalt og et dybt splittet USA er der nok udfordringer i vente.

Mange af dem kræver internationalt samarbejde, og flere af verdens ledere udtrykker håb om en frisk start under Biden efter fire kaotiske år med Donald Trump og hans USA-først-politik.

Her er et udpluk af, hvad verdens ledere siger om indsættelsen af Biden og Harris:

* Danmarks statsminister, Mette Frederiksen.

- Det er mit håb, at præsident Biden bliver en samlende kraft efter den uro og splittelse, vi desværre har set vokse i det amerikanske samfund. Vores to lande er tæt knyttet og nære allierede. Og vi vil forsætte med at styrke vores samarbejde på vigtige områder. Særligt glæder jeg mig til at byde USA velkommen tilbage i kampen mod klimaforandringerne, skriver hun blandt andet på Facebook.

* Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

- USA er tilbage. Europa står klar til at puste nyt liv ind i vores dyrebare alliance med en gammel og pålidelig partner, skriver hun på Twitter.

* Spaniens premierminister, Pedro Sánchez.

- Bidens valgsejr repræsenterer demokratiets sejr over den ekstreme højrefløj. For fem år siden troede vi, at Trump var en dårlig joke, men fem år senere indså vi, at han bragte verdens mest magtfulde demokrati i fare, siger han.

* Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Den franske præsident lægger især vægt på, at Biden med en af sine første handlinger som præsident underskrev et dekret om, at USA igen skal tilsluttes Parisaftalen.

- Sammen vil vi være stærkere om at møde vor tids udfordringer. Stærkere til at bygge vores fremtid. Stærkere til at beskytte vores planet. Velkommen tilbage til Parisaftalen, skriver han blandt andet på Twitter.

* Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Jeg lykønsker Joe Biden med indsættelsen. Et stærkt Nato er godt for både Nordamerika og Europa, og ingen af os kan tackle de udfordringer, vi står overfor alene. I dag (onsdag, red.) er begyndelsen på et nyt kapitel, skriver han på Twitter.

* Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

- Jeg ser frem til at arbejde sammen med ham (Biden, red.) og med hans nye administration om at styrke partnerskabet mellem vores lande og arbejde på vores fælles prioriterer såsom klimaforandringer, coronapandemien og transatlantisk sikkerhed, siger han i en tale i parlamentet.

* Sydkoreas præsident, Moon Jae-in.

- Tillykke til Joe Biden. Amerika er tilbage. Amerikas nye begyndelse vil gøre demokratiet endnu stærkere. Sammen med det koreanske folk er jeg med på jeres rejse for et forenet USA, skriver han på Twitter.

Kilder: Reuters, NTB.

/ritzau/