20201105-104319-L-1920x1230we
I en række stater er man stadig i gang med at tælle hundredtusindvis af stemmer op, men det kan tage tid. Det skyldes blandt andet et højt antal brevstemmer i år, hvor mange vælgere af coronahensyn har foretrukket ikke at møde op ved valgstederne. Foto: Mandel Ngan Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix

Valg i USA: Her er status i de afgørende stater

6. nov 2020, 06:00
Lørdag morgen er det fortsat ikke afgjort, hvem der vinder præsidentvalget i en håndfuld nøglestater.

Demokraten Joe Biden har de seneste dage haft førertrøjen i det amerikanske præsidentvalg, men lørdag morgen dansk tid er han endnu ikke kommet over målstregen med 270 valgmænd.

Ifølge nyhedsbureauet AP's prognoser har Biden lørdag morgen 264 valgmænd mod 214 til Trump. Sådan har stillingen været i cirka halvandet døgn ifølge prognosen.

I en række stater er man stadig i gang med at tælle tusindvis af stemmer op, men det kan tage tid - nogle steder flere dage.

Det skyldes blandt andet et højt antal brevstemmer i år, hvor mange vælgere af coronahensyn har foretrukket ikke at møde op ved valgstederne.

Her er et overblik over de delstater, der lørdag morgen dansk tid stadig ikke har færdiggjort optællingen af stemmer, og hvor AP endnu ikke har følt sig sikker nok til at udråbe en vinder.

* Georgia (16 valgmænd):

Biden har 4020 flere stemmer end Trump. Forskellen er så lille, at kandidaterne står til at have fået henholdsvis 49,4 procent og 49,3 procent af stemmerne. 99 procent af de forventede stemmer er talt op.

Georgias indenrigsminister lagde fredag eftermiddag dansk tid op til, at stemmerne skal tælles om, fordi kandidaterne ligger så tæt.

Ifølge mediet NPR ligger kandidaterne så tæt, at ingen tv-stationer kommer til at kunne udråbe en vinder, før resultatet er officielt. Ifølge NPR vil Georgia officielt erklære en vinder 20. november.

* Pennsylvania (20 valgmænd):

Biden fører lørdag morgen med knap 29.000 stemmer, hvilket giver ham 49,6 procent mod Donald Trumps 49,2. Omkring 99 procent af de forventede stemmer er talt op.

Et resultat her kan være flere dage undervejs, for Pennsylvania godkender indkomne brevstemmer tre dage efter valget – fredag - hvis de er poststemplet og sendt senest på valgdagen.

* Nevada (6 valgmænd):

Joe Biden har cirka 22.700 flere stemmer end Donald Trump. Det svarer til 49,8 procent til Biden og 48 procent til Trump. 87 procent af de forventede stemmer er talt op.

* North Carolina (15 valgmænd):

Trump fører med 50,1 procent mod 48,7 procent til Biden. Det svarer til en forskel på cirka 76.500 stemmer.

I staten kan der ifølge Bidens kampagneteam gå "adskillige dage", før stemmerne er talt op. Delstaten tillader indkomne brevstemmer helt frem til den 12. november, hvis de er poststemplet og afsendt senest på valgdagen tirsdag. 99 procent af de forventede stemmer er talt op.

* Arizona (11 valgmænd):

Biden fører med cirka 30.000 stemmer. Der står 49,7 procent mod 48,8 procent i Bidens favør. 90 procent af de forventede stemmer er optalt.

AP og Fox News har på baggrund af egne prognoser erklæret Biden som vinder af Arizona, som har 11 valgmænd. Men tv-stationer som CNN og NBC har endnu ikke erklæret en vinder i staten, hvor Trump haler ind.

Kilder: AP, Reuters, NPR, Edison Research og CNN.

/ritzau/