Tæt på verden: Over tusind kvinder voldtaget om dagen

18. maj 2011
Omkring en halv million kvinder blev voldtaget i løbet af et år i DR Congo. I Danmark anmeldes 500 voldtægter om året.

En kvinde voldtages så godt som hvert minut i DR Congo.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, der viser, at seksuelle forbrydelser i DR Congo er blevet hverdagskost og meget mere udbredt end hidtil antaget.

Landet ligger i Afrikas hjerte og har i årevis været centrum for grusomme konflikter, hvor bl.a. voldtægter er blevet brugt som krigsvåben. Der kæmpes især som adgang til Congos rige udbud af diamanter og andre naturressourcer.

En halv million voldtægter

Omkring to millioner kvinder er blevet voldtaget enten af fremmede eller hjemme af familiemedlemmer. Cirka 430.000 voldtægter skete i perioden 2006/2007, hvor undersøgelsen fandt sted.

Til sammenligning anmeldes der i Danmark 500 voldtægter om året. Det er en voldtægt hver halvanden dag.

”Vores resultater bekræfter, at tidligere skøn for voldtægt og seksuel vold er kraftigt undervurderet i DR Congo,” siger Amber Peterman, der er hovedansvarlig for undersøgelsen, til New York Times.

Problemet er især alarmerende i hovedstaden og de østlige provinser, men undersøgelsen påviser, at voldtægterne er udbredt overalt i landet.

Kronisk underrapportering

Selv disse nye, meget højere tal, er formentligt alt for lave. Der er en kronisk underrapportering af voldtægter bl.a. på grund af stigmatisering og skam, samt at kvinder opfatter voldtægt som straffrit, siger Peterman.

Undersøgelsen omfatter f.eks. kun kvinder mellem 15 og 49 år, selv om det er kendt at børn helt ned til 3 års alderen, ældre kvinder samt drenge og mænd også bliver udsat for seksuelle forbrydelser.

For eksempel viser oplysninger fra Panzi hospitalet i det østlige Congo, at ud af 4,133 kvinder, der kom til hospitalet på grund af seksuel vold, var 6 procent yngre end 16 år og 10 procent var ældre end 65 år, ifølge undersøgelsen.

Er blevet hverdagskost

Det er derfor svært at få præcise tal, fordi mange af ofrene er alt for bange til at tale om det. Desuden er store dele af landet ufremkommeligt på grund af tyk regnskov.

Den nye undersøgelse er baseret på statistiske beregninger udledt af en husstandsundersøgelse gennemført i 2007 blandt 3.436 congolesiske kvinder.

Selv om denne slags beregninger bliver kritiseret af andre forskere for at være 'usikre', er der enighed om, at voldtægt og seksuel vold er blevet hverdagskost blandt Congos 70 millioner mennesker.

Slår ned på gerningsmænd

Det betyder også, at de skyldige oftest ikke risikerer straf ved at begå de seksuelle overgreb.

Den congolesiske regering forsøger dog at slå hårdere ned på gerningsmændene. Tidligere på året blev flere højtstående officerer samt soldater dømt til hårde straffe for voldtægter.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.