Bøde-eller-bonus-ordningen er hjørnestenen i den trepartsaftale, som V-regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere indgik i 2016. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Over 40.000 firmaer får bøde

8. aug 2019
Ikke alle virksomheder ansætter lærlinge og har derfor fået en "bøde".

41.639 virksomheder opfyldte ikke målet om praktikpladser i 2018 og har derfor fået en "bøde". Det skriver DR.

LÆS OGSÅ: Brand på virksomhed: Tre personer kørt væk i ambulancer

Ifølge DR er "bøden" på op til 27.000 kroner, og er et kontant udkomme af trepartsaftalen om praktikpladser fra 2016.

Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation siger direkte, at virksomhederne bør være flove og mener, at virksomhederne svigter deres samfundsansvar, når de ikke ansætter elever.

- Skam jer. Hvis man vil have uddannet arbejdskraft, skal man også levere - uanset om man kan betale sig fra det eller ej, siger Ejner K. Holst til DR.

Men mens nogle virksomheder slet ikke tager lærlinge, har andre virksomheder løftet en stor del af byrden.

- Der er naturligvis et potentiale i forhold til, at flere virksomheder kommer på banen. Men virksomhederne har i 2018 oprettet 3.000 ekstra praktikpladser, og det er væsentligt højere end de 2.100, der var aftalt i trepartsaftalen. Det, synes jeg, vi skal være glade for. Så der er flere virksomheder, der har taget lærlinge, end vi havde regnet med, siger uddannelses- og integrationschef Jannik Bay, Dansk Arbejdsgiverforening.

Således er der ikke kun uddelt "bøder", mens også bonusser til de duksene blandt virksomhederne. 18.869 virksomheder har ifølge DR modtaget et kontant klap på skulderen for at have ansat nok elever.