20200907-080357-L-1920x1304we
Foto: Tobias Schwarz/Reuters/Ritzau Scanpix

Oscar-vindende instruktør er død

7. sep 2020, 08:06
Jiri Menzel var sammen med Milos Forman med til at placere Tjekkoslovakiet på filmens verdenskort.

Den internationalt anerkendte tjekkiske filminstruktør Jiri Menzel er død. Han blev 82 år.

Det oplyser hans hustru, Olga Menzelova, i et opslag på Facebook ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Siden en hjerneoperation i 2017 havde Menzel haft alvorlige helbredsproblemer og lod sig sjældent se offentligt.

- Kære Jirka, jeg takker dig for hver eneste dag, jeg tilbragte med dig. Hver og en var noget særligt. Jeg er også taknemmelig for de sidste tre år, selv om de var hårde, skriver hun.

Jiri Menzel døde i sit hjem i Tjekkiets hovedstad, Prag, lørdag.

Han blev internationalt kendt, da hans film "Skarpt Bevogtede Tog" i 1967 fik en Oscar i kategorien "Bedste fremmedsprogede film".

Filmen tager afsæt i Anden Verdenskrig og især det belastede forhold mellem tjekker og tyskere, skrev dagbladet Information i 2008, da Jiri Menzel besøgte København i anledning af, at Cinemateket viste en række af hans film.

- Men i stedet for at skildre livet på slagmarken er krigen fortrængt til kulissen - og blikket er vendt indad mod hverdagen, som den tager sig ud på en lille togstation i en tjekkisk udørk, skrev avisen dengang.

Filmen var baseret på en roman af den tjekkiske forfatter Bohumil Hrabal. Menzel tog også afsæt i andre af Hrabals bøger til sine film - deriblandt "I Served the King of England" i 2006.

Jiri Menzel var dermed sammen med blandt andre Milos Forman med til at sætte Tjekkoslovakiet på filmens verdenskort i 1960'erne.

Forman blev den mest kendte af en række nye instruktører fra det kommunistiske land med film som "Gøgereden" og "Amadeus".

/ritzau/