Tæt på verden: Ortega er snart republikejer i Nicaragua

10. jan 2012
Gammel revolutionær er nu tilhænger af populisme, kapitalisme og katolicisme. Daniel Ortega sidder snart på al magt i Nicaragua.

I dag tirsdag indsættes Daniel Ortega for tredje gang som præsident i det mellemamerikanske land Nicaragua. Han kommer til magten (igen) efter et valg, hvor han fik et jordskredssejr. Mandag mødte parlamentet op for første gang.

Oppositionen har før, under og efter valget brokket sig ihærdigt, fordi valget af Ortega sådan set er i strid med grundloven, der dikterer maximum to præsidentperioder. Nu starter en tredje alligevel.

Sandinisten Ortega fik den tredje omgang bevilliget af sine egne folk i Det Øverste Valgråd. Udover det med de tre perioder kan han altså heller ikke genvælges to gange i træk. Heller ikke et problem, mente valgrådet.

Oppositionen råber kriminelt, ulovligt og manipulatorisk og påpeger i øvrigt svindel under valget. Lige meget hjælper det.

Jordskredssejr

Ikke uventet hentede præsident Ortega en majoritet på over 62 procent af stemmerne ved november valget. FSLN, udløber af en revolutionær guerillagruppe, er dybt integreret i alle samfundets afkroge.

Resten af stemmerne gik til De frie Demokrater, hvoraf nogle har gamle forbindelser til det dybt korrupte højrestyre ledet af Arnold Alemán.

Valget var en ret stille affære, hvor Daniel Ortega førte sig frem som en politisk pave. Han nægtede for eksempel at lade sig interviewe af medier, der ikke sympatiserer med alt, han gør.

Kritikken af valget opstod allerede inden afstemningen, der tydeligvis havde til formål at kåre Ortega som landets ubestridte leder og hans parti som ejer af samfundets mekanismer. Traditionelle valgobservatører blev udelukkede.

Der er knap seks millioner borgere i Nicaragua og næsten halvdelen lever for småpenge. Daniel Ortega er populær blandt landets fattige, fordi han har taget mange politiske initiativer til den befolkningsgruppe.

[pagebreak]Hårdt pres på borgerne

Det er ikke svært at finde medlemmer af fagforeninger, der er tilhængere af Daniel Ortega. Fagforeningerne er manden, partiet FSLN og det venstredrejede samfundssystem.

Ude i samfundet nyder mange godt af de sociale tiltag, mens andre lider under systemet. María López Virgil, redaktionschef på det politiske månedblad Evío, siger til u-landsnyt.dk:

”Er du statsansat og tillader dig at være kritisk, mister du dit job. Er du kritisk mister dine børn deres studielegater. Er du kritisk og bor i en lille by eller en landsby risikerer du trusler og andre overgreb.”

Konsoliderer sin magt

Næste runde af valghandlinger kommer til at ske sidst i 2012, hvor alle byråd og borgmesterposter i Nicaragua er på valg. Det vil formentlig foregå styret af det samme valgråd, der netop har dispenseret for grundloven.

Mekanismen bag kontrollen med Nicaraguas valgråd står ikke i nogen lærebog. For 11 år siden indgik Ortega og den dengang meget indflydelsesrige liberale leder Alemán en pagt, hvor de delte magten blandt ved udpegning af medlemmer i valgrådet.

Pagten, der skulle holde alle andre ude fra magten, kollapsede i 2011 til fordel for Ortega og sandinisterne.

Op til valget i november 2011 nægtede en politisk svag Alemán at deltage ved udnævnelsen af nye medlemmer, men det ordnede Ortega som præsident med et hurtigt dekret, hvor hans egne folk tog plads i de ledige sæder. Det snuptag blev godkendt af Højeste Ret, som også er udnævnt af sandinisterne.

[pagebreak]Næste runde

Lokalvalget i Nicaragua anses for noget af en skandale hvad angår svindel og fusk. Valgobservation var ikke tilstrækkelig. Hverken lovgivning eller sammensætning af valgråd vil blive radikalt ændret inden da.

Den nyindsatte parlament har absolut flertal for FSLN med 62 pladser og den liberale opposition med 26. Der er kun to repræsentanter for det tidligere regeringsparti. FSLN har fået 33 kvinder valgt ind.

Sandinisterne fik ved åbningsafstemningen i parlamentet flertal i ledelsen, blandt andet fordi oppositionen boykottede proceduren. De fik ikke de pladser, som de var lovet. Der opstod tumult under åbningen.

Præsidentens løfter

Den tidligere brændende socialist, Daniel Ortega, forbillede for mange venstreorienterede har under sin anden præsidentperiode været allieret med finansindustrien og arbejdsgiverne.

Nicaraguas økonomi er nu baseret på det frie markeds kræfter. Landet har indgået en frihandelsaftale med USA og nabolandene trods gensidigt fjendskab.

Ortega er også blevet dybt religiøs (katolsk), hvilket har været åbenbart i hans populistiske valgkamp, siger observatører. Hans politiske rejse har været lang, siden han som leder af FSLN styrtede den forhadte amerikansk støttede diktator Anastasio Somoza 1979.

Det internationale nyhedsbureau Associated Press rapporterer, at Daniel Ortega har lovet at indlede sin nye præsidentperiode med ”moderation”.

[pagebreak]Langtidskontrakt

Hvis Ortega ønsker at lave valgloven eller for den sags skyld grundloven om, har han god tid og et massivt flertal bag sig de kommende fire år. Fundamentet er ved at være på plads til en livstidstilling som præsident af Nicaragua.

Hans gode kollega, Hugo Chavez af Venezuela, der har forsøgt det samme, dog uden held, er tilstede ved indsættelsen. Det samme er Irans præsident Ahmadinejad.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.