Orkan eller snestorm du skal møde på job

6. dec 2013, 12:30
Vanvittigt vejr er ikke en vandtæt undskyldning for at blive hjemme fra arbejde.

“Chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag på grund af Bodil”

Umiddelbart skulle man synes, det var en nogenlunde holdbar forklaring, når nu broer er lukkede, tog holder stille og vinden er ved at flå en af cyklen. Men det er det faktisk ikke.

“Vejret er ikke gyldig grund til at blive væk. Det er arbejdstagerens ansvar at møde på arbejde - også selvom der ligger fem meter sne,” fortæller pressemedarbejder, David Elmer fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Der er dog mulighed for at lave individuelle aftaler med sin arbejdsgiver - enten om at man tager en spontan fridag, og så bliver trukket i løn, eller at man arbejder hjemmefra, hvis man har mulighed for det. Der er dog mange steder, hvor hjemmearbejde ikke kan lade sig gøre. Eksempelvis for de mange tusinde mennesker, der arbejder i produktionsapparatet.

Må passe sit arbejde

Fra nogle af landets større virksomheder lyder det da også, at man forventer, at folk møder op.

"Vi kan ikke bare lige stoppe produktionen. Vores fabrikker kører 24/7 i tremandshold. Det er de enkelte medarbejderes anvar, at man passer sit arbejde, og det har vi tillid til, at de gør," siger pressechef Roar Rude Trangbæk til pol.dk.

Man skal dog ikke være bange for at blive fyret. Det er nemlig ikke tilladt for arbejdsgiverne at give medarbejdere en fyreseddel, fordi de ikke møder op på grund af sne eller storm. Til gengæld risikerer man, at få en lidt mere slunken lønseddel.

Ifølge DA plejer det dog at glide uproblematisk mellem arbejdsgivere og arbejdstagere under storme og snevejr og DA har “ingen indberetninger om masseflugt fra arbejdspladserne,” mens Bodil har hærget.