20201023-212554-L-1920x1080we
(Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regering sendte dårligt nyt ud i ly af corona og valg

4. nov 2020, 13:20
Under den amerikanske valgkamp og coronaudbrud i Folketinget sendte regeringen to pressemeddelelser ud.

Mens manges øjne var rettet mod det amerikanske valg, blev der sendt en pressemeddelelse ud om, at vandværker i syv år har fået lov at overskride mængden af pesticider i drikkevand.

Det undrer støttepartierne SF og Enhedslisten.

- Det er tydeligt, at man udnytter, at der er gang i nogle andre ting, og så har man en lortesag, man smider ud i pressen midt i det, siger miljøordfører Carl Valentin (SF).

Miljø- og Fødevareministeriet sendte nyheden ud tirsdag klokken 17. Samtidig blev der holdt et hastemøde om situationen på Christiansborg, hvor flere politikere og ministre er smittet eller gået i isolation.

- Det er meget muligt, at det er et rent og skært tilfælde, men det er ret mærkeligt, at man i ly af coronaudbrud i Folketinget og amerikansk valgkamp synes, at det er det helt oplagte tidspunkt at komme ud med rigtig dårligt nyt, siger miljøordfører Mai Villadsen (EL).

Også Venstre og De Konservative undrer sig.

Miljøminister Lea Wermelin (S) blev fredag orienteret om sagen om drikkevand og mener ikke, at hun kunne have orienteret offentligheden hurtigere.

Hun skulle først orientere ordførerne, hvilket de blev tirsdag.

- Jeg har haft som ønske, at vi skulle orientere Folketinget hurtigst muligt, men det var en foreløbig sag, jeg blev orienteret om fredag, hvor der stadig udstod juridiske spørgsmål, siger hun.

Foruden det juridiske peger hun for eksempel på, at det først mandag blev afkræftet, at der ikke var en sundhedsrisiko.

- Vi holdt et møde mandag med opfølgning for at få svar på de spørgsmål, vi havde rejst. Der var ikke svar på de spørgsmål mandag, og de spørgsmål skulle afklares, siger Lea Wermelin.

Også i løbet af tirsdagen blev der sendt en pressemeddelelse ud fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Den handlede om, at udgifterne til SU til studerende fra EU-lande står til at stige betydeligt.

Ifølge ministeriet viser prognoser, at udgifterne vil stige til 650 millioner kroner i 2023. Det er mere end 200 millioner over det beløb, som partierne bag SU-forligskredsen vil acceptere.

I marts bad medlemmer af Venstre uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om et skøn over, hvor meget udgifterne til SU ville stige.

Uddannelses- og forskningsministeriet påpeger, at pressemeddelelsen om SU blev sendt ud efter et møde med ordførerne, der skulle orienteres om sagen før offentligheden. Desuden var Ritzau blevet varskoet om den.

Mødet var oprindeligt planlagt til 29. november, men blev flyttet på grund af forhandlinger om forskningsreserven.

/ritzau/