20210112054732457_1000
Hundredvis af tilhængere af præsident Donald Trump trængte onsdag ind i Kongressen i Washington D.C. Foto: Win Mcnamee/Ritzau Scanpix

Optøjer kan have været en corona-superspreder

12. jan 2021, 08:01
To kongresmedlemmer er testet positive for coronavirus, efter at de skjulte sig sammen med mange andre.

Bekymringen vokser for, at lovgivere og andre personer med deres daglige gang i USA's Kongres er blevet smittet med coronavirus under stormløbet på Kongressen.

Det sker, efter at de to første kongresmedlemmer er blevet testet positive i kølvandet på sidste uges kaotiske uroligheder.

Kongresmedlemmet, demokraten Bonnie Watson Coleman, tror, at hun blev smittet, mens hun gemte sig sammen med hundredvis af andre lovgivere.

Bonnie Watson Coleman blev testet positiv mandag, efter at hun havde udvist milde symptomer.

I en erklæring oplyser hun, at hun tror, at hun er blevet smittet af en af sine kolleger, mens de i timevis skjulte sig i et rum, mens Kongressens politistyrke forsøgte at få kontrol over de hundredvis af Trump-tilhængere, der onsdag trængte ind i kongresbygningen.

Kongresmedlemmet Pramila Jayapal fra Demokraterne er også testet positiv efter uroen. Det oplyser hun i en erklæring, hvor hun langer ud efter republikanere.

- For mange republikanere har nægtet at tage denne pandemi og dette virus seriøst. Og dermed er de til fare for alle omkring dem, siger hun.

Søndag advarede en af Kongressens egne læger om, at mindst én lovgiver, som var smittet med covid-19, havde været til stede på skjulestedet. Det er uvist hvem.

Omkring 300 mennesker blev evakueret til et lockdown-område, der hurtigt blev overfyldt under optøjerne.

I weekenden dukkede desuden en video op, der viser, hvordan flere republikanere ignorerer sundhedsmyndighedernes anbefaling om at bære mundbind.

I videoen afviser mindst fem republikanere et tilbud om et mundbind.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheders retningslinjer skal alle, der har været i tæt kontakt med en smittet i mere end 15 minutter, gå i karantæne i ti dage.

I USA er der ifølge tal fra Johns Hopkins University bekræftet næsten 23 millioner smittetilfælde og 376.051 coronarelaterede dødsfald under pandemien.

/ritzau/dpa