Oprørsleder: 1.400 dræbt i Sydossetien

8. aug 2008
Rusland og Georgien er på randen af krig. Russiske tanks og pansrede mandskabsvogne har indtaget provinshovedstaden i den georgiske udbryderrepublik Sydossetien, og Georgien har skudt russiske fly ned.

Rusland har for alvor valgt at blande sig i konflikten mellem Georgiens militær og seperatiststyrker i den georgiske udbryderprovins Sydossetien, hvor befolkningen føler sig tæt knyttet til Rusland.

Russiske kampvogne har nået provinshovedstaden Tskhinvali i Sydossetien, og kampene kan have kostet omkring 1.400 mennesker livet, oplyser Sydossetiens leder, Eduard Kokojtij. En stor del af de dræbte skulle være civile.

- Vi skal undersøge disse tal nærmere, men dødstallet ligger deromkring. Vi baserer det på oplysninger fra slægtninge, sagde Kokojtij fredag aften til nyhedsbureauet Interfax. Oplysningerne er endnu ikke bekræftet af andre kilder.

Ifølge Georgiens præsident, Mikhail Saakasjvili, er der foreløbig bekræftet 30 dræbte på den georgiske side, primært som følge af russisk artilleri.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Samtidig har russiske fly bombet en militær flybase i Georgien og dermed dræbt tre soldater, mens georgiske styrker angiveligt har skudt mindst to russiske kampfly ned.

Fredag aften eskalerede kampene fortsat i Sydossetiens provinshovedstad, Tskhinvali.

Gammel konflikt

Det er en gammel konflikt, der er brudt ud i lys lue. Sydossetien blev officielt en del af Georgien, da Sovjetunionen brød sammen i 1991, men regionens russisk-sindede ledere følte sig ikke som en del af det nye land. Der udbrød borgerkrig, og da den sluttede i 1992 havde 3.000 mennesker mistet livet.  Siden da har der været gentagne småkonflikter, men Sydosetien har i praksis haft selvstyre.

Men den seneste tid er konflikten mellem Sydossetiens seperatister og Georgiens hær eskaleret, og Rusland valgte i dag at gribe ind og hjælpe de russisksindede seperatister.

- Jeg må beskytte russiske borgeres liv og værdighed, ligegyldigt hvor de befinder sig, lød begrundelsen fredag fra Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, ifølge Interfax.

Artiklen er opdateret 20.45

faktaboks