Opråb til ældre: Stem og få skiftet bleen

14. nov 2013, 11:55
Valgdeltagelsen falder brat, når danskerne fylder 75. Ældre Sagen råber nu 50.000 medlemmer op. Det er deres hverdag det handler om, lyder det.

Ældre Sagen har sendt brev ud til 50.000 ældre danskere om, at de skal se at komme til stemmeboksen på tirsdag.

Det er den seneste tids debat om elendig ældre-omsorg med sjældne bleskift og en plejesektor, der er afhængig af frivillig arbejdskraft, der ligger bag opråbet.

Tilbøjeligheden til at blive hjemme i lænestolen på tirsdag er stor for de ældste danskere. Valgdeltagelsen falder lodret for dem, der har rundet de 75. Det viser erfaringer fra seneste kommunalvalg.

Derfor har Ældre Sagen henvendt sig til 50.000 medlemmer med opfordring om at stemme - og dermed bestemme.

“Det er vigtigt for de ældre at bruge deres demokratiske ret, så de kan udøve indflydelse på det kommunerne laver, som jo har direkte indvirkning på de ældres hverdag,” siger souschef i Ældre Sagen, Jens Højgaard til avisen.dk.

Enlige bliver væk

Opråbet til de ældre kommer på opfordring af professor Kasper Møller Hansen, der har forsket i ældres valgdeltagelse. Fra at have den højeste valgdeltagelse i befolkningen overhovedet - nemlig 80 procent for de 60-69-årige - er det kun hver anden 80-årige, der kommer ned i stemmeboksen.

En hovedårsag til, at de ældre bliver væk er, at de er blevet alene, siger Kasper Møller Hansen.

“Når du mister din partner og din livsledsager, så rykkes dit netværk rundt, og så har du ikke længere den der med, at “nu kører vi ned og stemmer sammen”, siger Kasper Møller Hansen.

For langt til valgstederne

En anden væsentlig grund til, at de ældre bliver væk er, at de ikke lige hopper på cyklen. Når man er immobil, er det besværligt at komme afsted, og kommunalreformen med store kommuner og langt til valgstederne har ikke gjort det lettere.

“Det bliver simpelthen for vanskeligt at komme hen og stemme. Der kunne vi godt ønske os, at der kom flere mobile valgsteder ud på ældrecentre, biblioteker og andre steder, hvor ældre befinder sig, så de har nogle alternativer. Man har meget fokus på de unge og på at komme ud på uddannelsesstederne. Vi kunne ønske os, at man gjorde noget lignende for de ældre, siger Jens Højgaard.

Stemmeprocenten er historisk set lavere ved kommunalvalg end ved valg til Folketinget. Ved det seneste kommunalvalg kom kun 65,8 procent ned i stemmeboksen. Det var den laveste deltagelse ved et kommunalvalg i Danmark i 35 år.