Opråb: Stop med at svine ansatte til

20. jan 2014, 13:01
Flere faggrupper hænges ud og chikaneres på nettet. Det skal stoppes, siger FTF, der mener, det er arbejdsgivernes ansvar.

Politibetjente, sygeplejersker, lærere eller bankansatte. Flere af de faggrupper, der er i direkte kontakt med borgere, oplever at blive lagt for had på de sociale medier.

FTF - der er hovedorganisation for 450.000 privat- og offentligt ansatte - advarer nu om problemet og vil have arbejdsgiverne til at gribe ind. Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, skriver i et debatindlæg i Politiken i dag:

“Ifølge arbejdsmiljøloven skal arbejdsgiveren skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Når risikoen for at blive chikaneret på grund af sit arbejde flytter over i cyberspace, flytter arbejdsgivernes ansvar derfor også med.”

Bente Sorgenfrey nævner, at bagmanden til det såkaldt 'Sorte Register,' hvor forskellige faggrupper blev hængt ud på nettet, netop er blevet dømt til at betale 500.000 kroner i erstatning for injurier og bagvaskelse. Retten har altså afgjort, at chikanen ikke blot er ubehagelig, men også ulovlig.

Ikke relevant for alle virksomheder

På arbejdsgiverside anerkender Flemming Dreesen, der er ansættelsesretschef i Dansk Arbejsgiverforening, at der et et behov for at giribe ind over for chikane af medarbejdergrupper.Han mener dog ikke, at man kan forvandle det til et arbejdsmiljøspørgsmål og udelukkende placere aben på arbejdsgivernes skuldre. Han siger, at dommen over 'Det Sorte Register' er et eksempel på, at myndighederne kan gribe ind, hvis det viser sig, at der er tale om injurier. Til Politiken siger han:

“I visse situationer vil det være relevant at henvende sig til myndighederne. I andre tilfælde vil det måske være relevant, at virksomheden selv tager handling over for dem, der hænger folk ubeføjet ud på nettet."

Flemming Dreesen peger desuden på, at chikane af medarbejdere langtfra er et relevant tema for alle virksomheder, men opfordrer til, at man taler om det på de arbejdspladser, hvor det er eller kan blive et problem.