Den kommende regering skal fokusere meget mere på at skaffe arbejdskraft til Danmark, mener Ældresagens Bjarne Hastrup. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Direktør vil have nyt ministerium: "Der bliver krig om det her"

14. jun 2019
Der er akut behov for et arbejdskraftministerium, påpeger Ældre Sagen.

Hvis vi fortsat skal have en god velfærdsstat, er der behov for, at der kommer mere udenlansk arbejdskraft til Danmark.

Det mener både Ældre Sagen og Danske Patienter, skriver Berlingske.

De to foreninger er bekymrede for, at der fremover kommer til at mangle varme hænder i både sundhedsvæsenet og ældreplejen. 

- Der er gået alt for lang tid uden handling. Statsministeren bør ansætte en arbejdskraftdirektør eller decideret oprette et arbejdskraftministerium. Ikke et beskæftigelsesministerium, men et arbejdskraftministerium, som skal fokusere benhårdt på rekruttering udefra. For det her bliver en krig om arbejdskraft, siger Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup til Berlingske.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han pointerer, at Norge og Sverige tilsammen også mangler omkring 200.000 mennesker.

Vi kan vinde på Brexit 

Ifølge ham bør de danske politikere lede efter arbejdere blandt de mange tusinde EU-borgere, der kommer til at forlade det britiske sundhedsvæsen NHS, når briterne træder ud af EU. Det har skabt nervøsitet i Storbritannien for, hvordan sundhedsvæsenet skal løbe rundt, når de mange gæstearbejdere bliver nødt til at rejse. 

I 2018 var der 9.000 polakker, 7.000 portugisere og 4.000 rumænere ansat i det britiske sundhedsvæsen. Det er de arbejdere, som vi nu skal lokke til Danmark, mener Bjarne Hastrup. 

- Det her bør være en kerneopgave for en ny regering. Vi har gennemført reformer, der sikrer økonomien i velfærdsstaten fremover, men det er, som om alle har glemt, at der er brug for mennesker. Jeg vil opfordre den kommende statsminister til at prioritere arbejdskraft meget højt, siger han til Berlingske.  

Til regeringsforhandlingerne søndag understregede Mette Frederiksen (S), at både sygeplejersker og sosuer har brug for flere kollegaer

Han forudser ikke, at sprogbarrierer vil ødelægge muligheden for, at eksempelvis polakker kan arbejde på danske sygehuse og plejehjem. Ifølge ham er vi tværtimod nødt til at acceptere, at sundheds- og plejepersonale taler med accent.