Flere partier kræver nu, at regeringen og finansminister Nicolai Wammen (S) fremlægger sit bud på det økonomiske råderum. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partier efterlyser overblik over kassebeholdning

14. maj 2020, 21:10
Finansministeriet har i øjeblikket opgivet at opgøre, hvor mange penge politikerne har til rådighed til velfærd, klima, investeringer eller skattelettelser i de kommende år.

Når Folketingets partier i den kommende tid skal forhandle en kickstart af dansk økonomi og initiativer, der kan afbøde et større tilbageslag som følge af coronakrisen, sker det uden at kende det økonomiske råderum de kommende år. Dermed risikerer partierne at bruge milliarder uden at vide, om den stigende ledighed og lavere forventninger til væksten i de kommende år har udhulet kassebeholdningen. Det skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Nu er over 300.000 er døde med corona

Da Finansministeriet for nylig udgav sin status over dansk økonomi – det såkaldte konvergensprogram – manglede der nemlig flere afgørende oplysninger om dansk økonomi: En såkaldt mellemfristet fremskrivning af dansk økonomi til 2025 og et bud på, hvor mange penge politikerne har at bruge i de kommende år – det såkaldte råderum.

Flere partier kræver nu, at regeringen på trods af usikkerheder fremlægger sit bud på det økonomiske råderum, så de kommende forhandlinger ikke skal foregå i "blinde".

- Det er en bekvem overspringshandling fra regeringen for ikke at forholde sig til, hvordan økonomien ser ud i de kommende år. Og det får regeringen selvfølgelig ikke held til at skjule, lyder det blandt andet fra Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Også De Radikale savner et bedre grundlag for de afgørende forhandlinger.

- Vi mangler en fremskrivning, og det gør det meget sværere at lave en grøn genstart af dansk økonomi, hvilket, vi mener, er helt nødvendigt, siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen.

Dansk Folkepartis formand stemmer i.

- Hvis ikke vi får et bedre grundlag, så vil forhandlingerne foregå i blinde, og det duer simpelthen ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.

Finansminister Nicolai Wammen siger, at regeringen "arbejder på" en fremskrivning af økonomien.

- Det vil vi komme med på det tidspunkt, hvor vi har det klart.

LÆS OGSÅ: Kendis-kærestes 15-årige datter er død