Ondt i ryggen Sådan undgår du arbejdsskader

7. aug 2009

Hvis du har et arbejde, hvor du skal løfte og bære, er du lige midt i farezonen for også at få rygproblemer. Det gælder lige fra transport- eller byggearbejdere til pædagogmedhjælpere og SOSU-ansatte, der skal løfte på børn og syge mennesker.

Rygsmerter kan dække over mange forskellige lidelser og problemer. Diskusprolaps, piskesmæld og slidgigt er nogle af dem. Det kommer både af tunge løft, hvis du løfter forkert eller gør en pludselig bevægelse, men det kan også være et problem, der bygger sig op gennem lang tids belastende arbejde eller forkert arbejdsstilling.

Der er dog mange måder at undgå rygproblemer. Først og fremmest er det vigtigt, at arbejdspladsen er godt indrettet, så du har en ordentlig arbejdsstilling, plads til bevægelse og har de værktøjer og hjælpemidler, du har brug for.

Disse ting skal undersøges, når der laves en arbejdspladsvurdering (APV), og det er først og fremmest din arbejdsgivers ansvar, at det er i orden. Men du kan også selv gøre meget ved at bruge rigtig løfteteknik og ved at være opmærksom på din arbejdsstilling og bevægelser.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her