Tæt på verden: Olieland går foran i CO2krigen

20. mar 2013, 13:28
Abu Dhabi kyler 600 mio dollars ind i solcelleanlæg til 20.000 familier og går foran i brug af over 100 år gammel teknologi.

Ørkenlandet Abu Dhabi har masser af olie og endnu mere sol, som nu vil blive udnyttet i verdens hidtil største anlæg til koncentreret solkraft. Installationen, der åbnede søndag, har koster 600 millioner dollars og skal levere elektricitet til 20.000 familier. Shams 1 er på 100-megawatt, oplyser Middle East Online.

Emiratet har planer om i 2020 at generere 7 procent af sit energibehov ved hjælp af ørkensolen. Den nye anlæg ventes at nedbringe udledning af klimaskadelig CO2 med 175.000 ton om året svarende til plantning af 1,5 millioner træer eller at parkere 15.000 biler i garager og ikke køre i dem, oplyser firmaet Shams.

Shams 1 er en stor installation, der dækker 2,5 kvadratkilometer af ørkenen med 258.048 spejle, der koncentrerer solkraften i 768 tårne og skaber damp til drift af turbiner.

CSP-teknologi

Teknologien, termisk solenergi (CSP), blev opfundet i 1890 som en form for dampmaskine. Det første kraftværk (45 kW) blev bygget i 1912 i Egypten. Spejlene til Shams 1 er udviklet i Californien. Fra 1983 til 2009 er der bygget 29 sådanne kraftværker i Spanien, USA og Egypten. Tyskland arbejder også med teknologien.

Shams 1 værket er 60 procent ejet af Masdar fra UAE med franske Total og spanske Abengoa Solar med hver 20 procent.

Shams web site oplyser, at der menes at være 5.000 megawatt CSP-kraftværker på byggestadiet, primært i USA og Spanien. Abu Dhabi har klimaet til til denne form for solenergi. Årets koldeste måned har i snit 23,7 grader celsius. Sommermånederne når over 40 (rekord 48C). Og så regner det ikke engang 10 dage af året, oplyser Wikipedia.

Abu Dhabi

Abu Dhabi er en af de 7 partnere i De Forenede Arabiske Emirater (UAE), der besidder verdens syvende-største kendte olieforekomster, oplyser EIA (U.S. Energy Information Adm). Fra at være primært oliestater forsøger emiraterne at diversificere deres økonomier og images med aggressiv handel, luftfart, finanssektor, ejendomsbyggeri og turisme.

Statistisk set er UAE et af verdens rigeste lande. Abu Dhabi er det bedst beslåede af de 7 emirater. Ved åbningen af kraftværket søndag sagde præsidenten, emir Sheik Kalifa Al Nahyan, at “udvidelsen af landets lederskab i bæredygtig energi understreger ønsket om at vedblive at være en førende leverandør af energi.”

Regionen, Mellemøsten og Nordafrika, anslås med sine naturforhold at besidde halvdelen af klodens ressourcer til fornybar energi og udgør en strategisk investering, der “forlænger brugsværdien en landets olierigdom og understøtter udvikling af nye energiindustrier,” sagde emiren i henhold til Power Engineering.


Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.