OLfaklen tændt efter løbetur i 60 meters højde

8. aug 2008
Den olympiske fakkel er tændt over det olympiske stadion i Beijing. Flammebæreren skulle først løbe hele stadionet rundt 60 meter over jorden.

Hvordan faklen skulle tændes har været en statshemmelighed i Kina helt op til åbningsceremonien.

Hemmelighedskræmmeriet skyldes, at der er en stolt tradition at leve op til. I 1992 blev en pil med ild skudt op i en stor fakkel. I 1996 blev ilden hejst på en tovbane op til et tårn, hvor faklen blev antændt. I 2000 stod fakkelbæreren i en sø og antændte faklen omkring sig, hvorefter den rejste sig fra bund til top på en tribune. Og i 2004 løb en atlet op af en ekstremt lang trappe, hvor han tændte en cigarlignede fakel.

Derfor har der været stor spænding om, hvordan kinerserne har villet imponere verden med deres afslutningen på åbningsceremonien: Tændingen af den olympiske fakkel.

Tændt på fyrværkermanér

Klokken 18:01 dansk tid blev den tidligere gymnast Li Ning hejst op i en wire på højde med taget på det olympiske stadion 60 meter over jorden. Her tog han en rundtur - frit hængende i luften - mens der på kanten af taget var højdepunkter fra flammens vej gennem verden. Dog ikke fra optøjerne hvor den blev slukket i Paris.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Til sidst nåede Li Ning frem til en lunte, som han på bedste fyrværkermanér tændte. På et øjeblik var der ild i den olympiske flamme, der hænger på kanten af det olympiske stadions tag ind mod atletikpladsen.

Ilden vil være tændt under hele OL.

faktaboks