Ole fik 35.000 for meget i løn! Nu er de hans

13. feb 2012
58årige Ole Larsen kan beholde 35.000 kroner, som han har fået for meget i løn over to år. Har man været i god tro, kan chefen nemlig ikke kræve pengene tilbage.

Ole Larsen fra Ballerup har fået 35.000 kroner ekstra i løn denne måned.

Man skulle tro, at der er sket en fejl på lønkontoret. Men det er der ikke.

Det er resultatet af et langt forløb, hvor hans arbejdsgiver, Ballerup Kommune, gennem to år har givet ham for meget i løn.

Nu må Ole Larsen beholde de cirka 35.000 kroner før skat, som han i første omgang havde betalt tilbage.

”Jeg har fået en meget god løn denne måned, må jeg sige. Det er nærmest en dobbelt månedsløn. På en måde er det forkert, fordi jeg ikke er berettiget til dem, men man siger ikke nej” siger han.

Ret til at beholde pengene

Stik imod hvad man skulle tro, har lønmodtagere nemlig ret til at beholde for meget udbetalt løn, så længe de har været i god tro.

Det fastslår advokat Kirsten Maxen overfor Avisen.dk.

”Hvis man har været i god tro, og ikke har udvist en betydelig grad af uagtsomhed, har man ret til at beholde pengene, selvom man har fået for meget. Det er arbejdsgiverens problem,” siger hun.

Kirsten Maxen påpeger, at det ofte er svært at vide, at man har fået for meget i løn, fordi lønsedlerne er svære at gennemskue.

Til gengæld går den ikke, hvis man som medarbejder har været klar over, at man fik for meget – eller burde være det.


[pagebreak]
Ole i god tro

58-årige Ole Larsens sag startede i 2007, da han steg med 1.400 kroner om måneden i løn. Han var sikker på, at lønforhøjelsen skyldtes, at der var kommet væsentligt flere børn i den institution, hvor han dengang som i dag arbejdede som pædagogisk leder.

”Jeg lagde godt mærke til, at lønnen steg, men jeg var sikker på, at det var helt efter bogen. Jeg handlede i god tro,” siger han.

Derudover havde han svært ved at gennemskue, hvad alle de forskellige tillæg på lønsedlen betød.

Ole Larsen blev ved med at få højere løn i næsten to år, før kommunen pludselig opdagede fejlen.

Han havde fået cirka 35.000 for meget i løn før skat, og det skulle betales tilbage, mente kommunen.

Det gik Ole Larsen med til, fordi han var enig i, at han ikke var berettiget til pengene. Han blev derfor enig med kommunen om en tilbagebetalingsordning.

Hjælp fra uventet hånd

Men det havde han slet ikke behøvet, for Leila Nielsen, der også er ansat som pædagogisk leder i Ballerup Kommune, havde i mellemtiden haft en lignende sag med arbejdsgiveren.

Den sag endte i retten, hvor Leila Nielsen ifølge bladet Børn & Unge fik medhold i, at hun havde ret til at beholde 28.000 kroner før skat, som hun havde fået for meget i løn over syv måneder.

Efter at Leila Nielsen fik medhold i retten, hev Leila Nielsen og Ole Larsens fælles fagforening, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforening (BUPL), fat i Ole Larsens sag igen.

Med Leila Hansens sejr i retten som løftestang fik Ole Larsen sine cirka 35.000 før skat tilbage. De tikkede så ind på kontoen første februar.

Udover de ekstra penge er Ole Larsen glad, fordi sagen ikke har påvirket hans forhold til arbejdsgiveren.

”Der er ingen sure miner. Jeg har ikke kunnet mærke det overhovedet. Det er meget positivt.”

Har du også haft en sag med forkert løn? Skriv til [email protected]