Pia Sudsgaard på 54 må væbne sig med tålmodighed. Hun er hjemsendt, men ved ikke endnu, om hun kommer tilbage i arbejde. Foto: Maja Vang

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

1. jul, 11:45
I mandags fandt Ole Falster ud af, at han ikke er fyret fra sit job i SAS. Det er der til gengæld mange af hans tætte kollegaer, der er, og derfor var det ikke glæde, han umiddelbart følte.

Normalt er det ikke rart at vente på noget, der aldrig kommer. Men for Ole Falster, der tjekkede sin e-Boks fra tidlig mandag morgen og det meste af dagen, var det en god ting.

Ole Faster på 57 er ansat i SAS og vidste, at cirka 1.700 ansatte i virksomheden d. 29. juni ville få en fyreseddel leveret direkte til deres e-Boks.

LÆS OGSÅ: Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Det blev så kun til 1.593, og Ole Falster, der arbejder som lufthavnsoperatør - eller flyskubber, som han kalder det - var ikke en af dem.

- Jeg jubler ikke. Det er en tom fornemmelse, fortæller han, da A4 Arbejdsliv fanger ham over telefonen dagen derpå.

- To fra mit nattehold, hvor vi var syv, er blevet fyret. Jeg talte med den ene, og han var sgu ked af det. Det er jo min familie, der er blevet revet midt over. Vi har arbejdet sammen i 12 år, så det er vel nærmest en slags sorg, jeg er i.

Ingen champagne

Da A4 Arbejdsliv mødte ham og hans kone Pia Sudsgaard, der er hjemsendt fra sit job i GateGourmet, første gang den 12. april var parret stadig i chok over hele situationen.

Anden gang, vi mødte dem, var et par dage inden, Ole Falster fik besked om sin fremtid.

- Jeg har prøvet ikke at tænke så meget på det. Men jeg kan da mærke i hele kroppen, at nu nærmer det sig. Det bliver en forløsning at få beskeden. Det er ulideligt at gå i uvisheden, sagde han i sidste uge.

Nu kender Ole Falster altså sin skæbne, mens Pia Sudsgaard må vente lidt endnu. Hun er hjemsendt indtil i næste uge og ved endnu ikke, om GateGourmet vil forlænge lønkompensationsaftalen indtil slutningen af august, eller om firmaet også vil begynde en fyringsrunde.

Dog er hun glad for, at parret har nået målet om, at blot en af dem fik lov at beholde deres job.

Ole Falster havde regnet med, at han ville bruge dagen på enten at drukne sorgen med en gravøl eller fejre med champagne. Men sådan blev dagen ikke, for den forløsning, han havde regnet med ville komme, udeblev. I stedet hjalp han gårdmanden med at klippe hæk, vaskede tøj og trænede et par timer i det lokale fitnesscenter.

- Vi sluttede dagen af med at gå på Air Pub (stamværthus for de lufthavnsansatte, red.), hvor vi mødte nogle tidligere lufthavnsansatte, og så gik vi hjem og sov dårligt.

En anden arbejdsplads 

Efter tre måneder som hjemsendt, ser Ole Falster frem til at møde op i den lufthavn, der har været hans arbejdsplads de seneste 30 år.

- Jeg glæder mig til at komme tilbage. Men det bliver jo en helt anden arbejdsplads, hvor der mangler en masse mennesker. Og jeg må indrømme, at selvom jeg ikke blev fyret i denne omgang, så føler jeg mig ikke sikker. Hvis flytrafikken fortsætter på lavt blus, så vil der helt sikkert blive en fyringsrunde mere, siger Ole Falster, der endnu ikke ved, hvornår hans første arbejdsdag i den 'nye' lufthavn bliver.

LÆS OGSÅ: Over 120 rengøringsansatte fyret i lufthavnen

29. juni fik 342 fra SAS Ground Handling, hvor Ole Falster er ansat, en fyreseddel. Det samme gjorde 700 kabinepersonaler, 117 piloter og 115 administrative ansatte. Derudover har der været fyringer i SAS Cargo.

Serie: Op i luften


Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde risikerer at miste deres job, når hjælpepakkerne rinder ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie:

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'