Ved dagens pressemøde i Dansk Byggeri var flere hundrede byggefolk og andre fagligt aktive mødt op. Foto: Søren Dahl

Tillidsmand inden overenskomstforhandlinger: Vi skal have højere minimalløn i byggeriet

9. dec 2019, 17:01
Hvis der for alvor skal gøres noget ved problemerne med underbetaling og social dumping i byggebranchen, skal minimallønnen i byggeriet sættes op. Sådan lyder udmeldingen fra fællestillidsmand inden startskuddet til de kommende OK20-forhandlinger i byggeriet.

Når overenskomstforhandlingerne for tusindvis af ansatte i byggeriet om få uger bliver skudt i gang, er bedre værn mod social dumping et af de krav, som 3F's byggegruppe kommer til at bære med ind i forhandlingslokalerne. 

Det slog Claus Von Elling, formand for 3F's byggegruppe, fast på et pressemøde i Dansk Byggeris hovedsæde mandag inden de indledende forhandlinger. 

Udenfor byggerihovedkvarteret ved Nørreport Station var hundredevis af mennesker mødt op for at sparke forhandlingerne i gang med taler, fællessang og høj musik. 

LÆS OGSÅ: Minister om højere bødesmæk til firmaer: 'Vi lever ikke i Olsen Banden-Danmark længere'

Heriblandt Brian Rünitz, tømrer og fællestillidsmand ved byggevirksomheden Jakon, der mener, at minimallønnen i byggeriet skal hæves gevaldigt, hvis man vil social dumping til livs. 

- Vi har en minimalløn lige nu på omkring 120 kr. timen, men det er der jo ingen danske håndværkere, der tjener. Mine kolleger går til mellem 180 og 250 kroner i timen, og derfor ser vi tit udenlandske kolleger, der får en løn, som overholder overenskomsten, men som ligger langt under det, vi får, siger Brian Rünitz til A4 Arbejdsliv. 

- Hvis man hæver minimallønnen, så bliver det også mindre attraktivt for virksomhederne at hyre udenlandsk arbejdskraft. Eller så gør man det i hvert fald ikke for at spare lønkroner, tilføjer tillidsmanden. 

3F: Højere mindsteløn gavner virksomheder

Formanden for 3F's byggegruppe ville på pressemødet ikke svare på, om en forhøjelse af mindstelønnen er et af fagforeningens centrale krav ved de kommende overenskomstforhandlinger. 

- Men der er ingen tvivl om, at der er mange af vores medlemmer, som tænker, at hvis man løfter mindstebetalingen med mellem 30 og 50 kroner, så vil det stort set ikke have nogen omkostninger for de fleste byggevirksomheder, fordi de allerede ligger over det niveau rent lønsmæssigt, lød det fra Claus Von Elling. 

Der var god stemning og stort fremmøde ved dagens event foran Dansk Byggeris hovedkvarter ved Nørreport Station. 

Hos 3F hæfter man sig også ved, at en højere mindsteløn ifølge fagforeningen vil være med til at sikre danske virksomheders konkurrenceevne overfor udenlandske firmaer, der vil konkurrere ved tilbyde arbejdskraft med lavere lønninger.

Dansk Byggeri: Ikke det vi har brug for 

Hos Dansk Byggeri ser man ikke videre positivt på ideen om at give mindstelønnen i byggeriet et ordentligt nøk opad ved de forestående overenskomstforhandlinger. 

- Jeg tror ikke, at en lønstigning på mellem 20 og 30 pct. er det, vi har brug for på et tidspunkt, hvor økonomien er begyndt at gå nedad. Så min umiddelbare reaktion er nok, at det bliver svært, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri. 

Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri med ansvar for overenskomster og jura, pointerede også, at det er vigtigt at bevare en smidighed i byggeriets overenskomster, så de enkelte virksomheder og medarbejdere i fællesskab kan forhandle lønnen på den enkelte byggeplads. 

- Og efter vores opfattelse er det ikke social dumping, så længe et firma tilbyder en løn, der ligger indenfor rammerne af overenskomsten, sagde Peter Stenholm. 

Fra Dansk Byggeris side vil man gerne bruge overenkomstforhandlingerne til at give landets byggevirksomheder bedre mulighed for at lave fleksible aftaler om blandt andet arbejdstid. 

- Det er mestrene, bygningskonstruktørerne og direktørerne på byggepladserne, der har den bedste viden om, hvordan den enkelte virksomhed har det, og som er bedst i stand til at lave nogle aftaler, som passer perfekt ind i både virksomhederne og medarbejdernes tarv, tilføjede Lars Storr-Hansen.