- Det er dem, der afgiver deres stemme, der lægger linjen og udtrykker enighed eller uenighed, for eller imod. Sådan er den demokratiske proces, siger Mads Andersen, formand for industrigruppen i 3F. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

3F-lokalformand kritiserer melding om 'enighed': Jeg er imod industriaftalen

11. feb, 09:04
Bestyrelsen i 3F Industri var enige om at bakke op om søndagens overenskomstaftale, lød det i går i en pressemeddelelse. Det vækker utilfredshed hos formanden for 3F Aalborgs industrigruppe, der erklærede sin modstand på samme møde, hvor aftalen blev godkendt i enstemmighed. 

Gruppebestyrelsen i 3F Industri var fuldstændigt enige, da de mandag besluttede at anbefale deres medlemmer at stemme 'ja' til søndagens industriaftale.  

Det var i hvert fald ordlyden i den pressemeddelelse, som blev sendt ud dagen efter, at 3F Industris formand, Mads Andersen, havde forhandlet aftalen på plads sammen med Metal-chef, Claus Jensen.

Men det skurer i ørerne hos Benny Vinther Jensen, formand for 3Fs industrigruppe i Aalborg. Som bestyrelsesmedlem var han med til mødet i gruppebestyrelsen i 3F Industri, og her gjorde han det utvetydigt klart, at han var imod forliget på industriområdet.

LÆS OGSÅ: Stor 3F-afdeling siger nej til forlig: 50 øre er ikke nok

- Jeg oplyste på mødet, at mit standpunkt var et nej. Og så er det jo træls at se, at man bagefter melder ud, at en enig gruppebestyrelse har sagt ja, siger Benny Vinther Jensen til A4 Arbejdsliv.

Benny Vinther Jensen blev selv nødt til at forlade gruppebestyrelsesmødet i København, da der samme dag var generalforsamling i 3F Aalborgs industrigruppe, hvor han som formand skulle deltage. 

Derfor var han ikke til stede, da 3F's gruppebestyrelse på industriområdet endegyldigt skulle stemme om at anbefale et ja eller et nej til den overenskomstaftale, der søndag blev indgået mellem CO-industri og Dansk Industri. 

Ifølge Benny Vinther gjorde han det dog klart for de øvrige deltagere på mødet, at han ville have sin nej-stemme skrevet ind i mødets referat. 

- Og så synes jeg, at det er uheldigt, at man bagefter går ud og siger, at en enig gruppebestyrelse har anbefalet et ja til forliget, og ikke nævner, at der var medlemmer til stede på mødet, som mener noget andet, siger Benny Vinther Jensen. 

Industriformand: Sådan er demokratiske forsamlinger

A4 Arbejdsliv har spurgt Mads Andersen, formand for industrigruppen i 3F, og en af fagbevægelsens hovedforhandlere på industriområdet, hvorfor man fra 3F's side valgte at sende en pressemeddelelse ud, hvor det fremgik, at der var fuld enighed om et ja til overenskomstforliget. 

Ifølge Mads Andersen blev Benny Vinther Jensens nej til overenskomstresultatet ikke nævnt i den efterfølgende pressemeddelelse, fordi han ikke var til stede ved den endelige stemmeafgivelse. 

- Sådan er det i alle demokratiske forsamlinger. Det er dem, der afgiver deres stemme, der lægger linjen og udtrykker enighed eller uenighed, for eller imod. Sådan er den demokratiske proces, siger Mads Andersen til A4 Arbejdsliv. 

Jeg synes, at det er lidt ærgerligt. Man kunne have sagt, at et flertal bakkede op om forliget, men at enkelte valgte at stemme nej
Peter Thuesen Andersen, formand, 3F's lokalafdeling i Kolding

- Det har ikke været hensigten at inddrage Benny i bestyrelsens enighed. Men da vi stemte, var det alle de tilstedeværende, der stemte ja. Det er den enighed, vi giver udtryk for i pressemeddelelsen, tilføjer industriformanden. 

Lokalformand: Det er da ærgerligt 

Benny Vinther Jensen fortæller, at han er fuldt ud bevidst om, at hans stemme ikke blev talt med, fordi han valgte at forlade mødet i utide. Han er dog stadig uforstående overfor, at fagforeningen ikke valgte at oplyse om hans nej til forliget. 

- Jeg lægger mig fladt ned i forhold til det juridiske i, at jeg skulle have været til stede på mødet, for at min stemme kan tælle. Men de vidste jo, at jeg var imod, og det synes jeg godt, at man kunne have taget med, når man melder resultatet ud, siger Benny Vinther Jensen. 

Til stede på mødet var også Peter Thuesen Andersen, formand for 3F's lokalafdeling i Kolding. Han bekræfter overfor A4 Arbejdsliv, at Benny Vinther Jensen gjorde det klart, at han ville have sit nej til overenskomstresultatet ført til referat. 

LÆS OGSÅ: Ny aftale kan løse problemer med mindsteløn i byggeriet: 'Dem, der kommer til at betale, er alle skiderikkerne'

Peter Thuesen Andersen kritiserer ligeledes beslutningen om at udelade uenigheden fra den endelige pressemeddelelse. 

- Jeg synes, at det er lidt ærgerligt. Man kunne have sagt, at et flertal bakkede op om forliget, men at enkelte valgte at stemme nej. Det forstår jeg ikke, hvorfor man ikke gjorde, siger Peter Thuesen Andersen.  

Industrigruppen i 3F Aalborg trak overskrifter, da de mandag aften erklærede, at de stod bag deres formand i afvisningen af industriforliget.

Det skete i et opsigtsvækkende Facebook-opslag få timer efter, at centralledelsen i CO-industri havde godkendt forliget. Opslaget har siden skabt heftig debat blandt fagligt aktive på de sociale medier.

3F Aalborgs industriarbejdere er gennem tirsdagen blevet ved med at blande sig i diskussionen. Senest i et opslag tirsdag aften, der er blandt andet er delt af Allan Busk, formand for hele 3F-afdelingen i Aalborg.

- Vi siger det én gang for alle: Benny Vinther Jensen VAR tilstede, da OK-forliget blev præsenteret for gruppebestyrelsen i 3F mandag. Her gav han også sin mening klart til kende - og bad om at få den ført til referat - inden han hastede hjem for at møde sine medlemmer på generalforsamlingen i Industrigruppen 3F Aalborg", lyder det i opslaget på 3F Aalborgs Facebook-side.