Og det gode eksempel er ... jobcentret!

6. okt 2009
Jobcentrene viste vejen til regeringens regelforenkling. Det har de ledige ikke mærket meget til, siger Sgruppeformand

Det er en slet skjult hemmelighed, at det kræver en juridisk embedseksamen eller en anden kandidatgrad for at gennemskue den lovjungle, arbejdsløse møder i Danmark.

Og som i årevis har ført til massiv kritik af jobcentrene for regelrytteri og overdreven kontrol.

Alligevel bliver de selvsamme jobcentre nu brugt som det gode eksempel på regeringens nyeste genbrugs-tiltag, regelforenkling.

Emnet har været på den politiske dagsorden i årevis - det var endda rigtigt "hot" under den forrige borgerlige regering i 1980'erne! Men det er reglerne ikke blevet enklere af.

Startede ballet for to år siden

Derfor prøver regeringen nu endnu engang og fremlægger 105 nye forslag til regelforenkling inden for en lang række offentlige områder - baseret på medarbejdernes ideer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og det var de ellers så udskældte jobcentre, der startede ballet for to år siden.

"Vi er det gode eksempel. Ja, ikke mig, men min forgænger, Claus Hjort Frederiksen, som satte projektet i gang," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Imponerer ikke

Det førte dengang til en række konkrete initiativer, som skulle lette hverdagen for medarbejderne på jobcentrene. Lave stier i den jungle af komplicerede regler og forordninger, som politikerne har lavet for de arbejdsløse.

Og nu er det så blevet til det "gode eksempel" for regelforenkling i det offentlige.

Det imponerer ikke Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen. Han var med til at forhandle forholdene for jobcentrene - men at det ligefrem skulle danne skole, havde han aldrig drømt om:

"Regelforenkningen har ikke været nogen stor succes på jobcentrene. Vi fjernede nogle få bureaukratiske regler for medarbejderne, men de borgere, der er arbejdsløse og er blevet det siden, har ikke mærket det," siger Carsten Hansen og fortsætter:

"Vi var ikke voldsomt imponerede dengang, og det tror jeg heller ikke, de ledige er."

Løkke: Vi har ikke været gode nok

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), appellerede til den gode vilje, da han præsenterede regelforenklingerne i sin åbningstale.

Med planen "Mere tid til velfærd" vil regeringen flytte 900 mio. kr. væk fra administrative opgaver i den offentlige sektor ved at give mere frihed til de ansatte:

"Tiden er kommet til at give regelbunken et kritisk eftersyn. Det har været sagt før - og vi har ikke altid været lige gode til at levere på løftet. Det indrømmer jeg," sagde Lars Løkke.

Med planen bliver der lagt mere magt ud til de offentlige ledere og ansatte, så de selv kan tilrettelægge arbejdet. Noget kan gennemføres administrativt, andet skal laves som lovforslag.

 

 

De 105 forslag

"Mere tid til velfærd" er regeringens seneste initiativ til regelforenkling og indeholder 105 forslag. Det er ledere og medarbejderne i landets kommuner og regioner, som er kommet med forslag til enklere regler indenfor følgende områder:

Folkeskolen, daginstitutioner og dagpleje, arbejdet med udsatte børn og unge, ældreområdet, handicapområdet, integrations- og udlændingeområdet og sundhedssektoren.

Hele planen ligger på finansministeriets hjemmeside www.finansministeriet.dk