Offentlig gabestok afskrækker mæglere

13. nov 2008
Mæglerne er blevet mere villige til at indgå forlig med utilfredse kunder, fordi firmanavnet offentliggøres, når mægleren taber en sag.

"Flere sager bliver forligt, inden de kommer ind til os. I de tilfælde, hvor der er hold i klagen, finder parterne som regel ud af det, inden vi bliver involveret," siger sekretariatschef i Klagenævnet for Ejendomsformidling, Ulla Langer, til Nyhedsbureauet Newspaq.

I 2003 begyndte klagenævnet at lægge navnene på de ejendomsmæglere, der tabte klagesager, ud på deres hjemmeside.

Siden dengang er antallet af utilfredse kunder, der har fået medhold eller delvist medhold i deres klager, næsten halveret fra 169 i 2003 til 88 i 2007. I det første halvår af 2008 har klagenævnet givet 49 personer medhold eller delvist medhold i deres klagesager.

Og det er der især en grund til, mener Steen Winther-Petersen, der er formand i Dansk Ejendomsmæglerforening.

"Man kunne bestemt godt få den opfattelse, at den såkaldte offentlige gabestok kan have en betydning," siger han til Newspaq.

"Mæglerne løser eventuelle småkonflikter, inden de når til klagenævnet. Det er jo i alle sammenhænge ikke nogen særlig spændende oplevelse at være en del af en klagenævnsbehandling. Det tager tid, og det koster penge," siger Steen Winther-Petersen.

De danske boligadvokater har dog en lidt anden forklaring på det store fald. Formand Henrik Høpner mener, at opturen på boligmarkedet i starten og midten af halvfemserne har holdt boligsælgerne fra at klage.

De har simpelthen tjent så mange penge på deres boliger, at de ikke har gidet klage over småpenge.

"Derfor har det måske været kværulanter, der har klaget over småting. Og dem har de så ikke fået medhold i," siger Henrik Høpner.

Antallet af klager over ejendomsmæglerne til Klagenævnet for Ejendomsformidling har været forholdsvist stabilt i de seneste fem år. I 2003 modtog nævnet 331 klager, mens det i 2007 var 279. I første halvår af 2008 er der kommet 135 klagesager.

-Newspaq

faktaboks