Øv for ufaglærte: Østarbejderne er groet fast

16. jul 2013, 06:00
Flere mennesker om færre job. Det stigende antal østeuropæere, der tager arbejde i Danmark, kan få enorme konsekvenser for ufaglærte danskere.

Østarbejdere bliver ikke kun ansat, fordi de er billige. De bliver også ansat for deres arbejdsvillighed og fleksibilitet. Derfor er østeuropæere på rekordtid blevet en fast del af det danske arbejdsmarked.

Deres antal vil med al sandsynlighed stige i de kommende år, mens det samlede antal ufaglært job forventes at rasle ned. Dermed må ufaglærte danskere regne med, at jobtørken fortsætter - også selv om den økonomiske krise klinger af.

Det viser en ny undersøgelse fra arbejdsmarkedscentret Faos på Københavns Universitet

"Vi risikerer en endnu mere akut situation end i dag," siger Søren Kaj Andersen, lektor og centerleder ved FAOS.

”Det bliver en samfundsmæssig udfordring og et problem, som vi må forsøge at forholde os til,” siger han.

Flere ufaglærte ledige

Undersøgelsen peger på, at antallet af ufaglærte ledige fra 2008 til 2012 voksede fra omkring 30.000 til godt 60.000 fuldtidspersoner.

I samme periode kom stadig flere østeuropæere til Danmark, der i høj grad tog ufaglært arbejde i forskellige brancher.

Paradokset bliver ifølge undersøgelsen forstærket af en udvikling på det danske arbejdsmarked, hvor efterspørgslen efter ufaglært arbejdskraft falder.

Hundredtusindvis af job kan forsvinde

En prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, konkluderer, at efterspørgselen på uuddannet arbejdskraft vil falde med 190.000 personer frem mod 2020.

”Det, vi har kigget på er østeuropæere, der kommer til Danmark. Det kan være med til at skabe yderligere problemer på det her felt,” siger Søren Kaj Andersen.

Undersøgelsen gør det ”endnu mere betydningsfuldt” at tænke i retning af at opkvalificere ufaglærte, siger forskeren.

Ufaglærte kan ende med skodjob

Ejner K. Holst, sekretær i LO, der repræsenterer 33 fagforeninger og herigennem mange ufaglærte, er enig. Der bliver behov for et ”gevaldigt kompetenceløft” i Danmark, siger han:

”Først og fremmest for de mennesker, der ikke har stået forrest, når de skulle trække uddannelse."

”Ellers vil de i stigende grad skulle gå for meget, meget dårligt betalte job, og måske have en, to eller tre job af gangen for at forsørge sig selv,” advarer Ejner K. Holst.

Håber på reform til efteråret

Han peger blandt andet på, at der skal gang i de såkaldte realkompetence-vurderinger, fordi mange ufaglærte har konkret erhvervserfaring, men mangler papirerne til at bevise deres færdigheder.

”Det er en absolut nødvendighed. Vi kan se, at folk, der har været på plastvirksomheder som ufaglærte, kan laves om til plastmagere,” siger Ejner K. Holst.

Han opfordrer politikerne på Christiansborg til handling allerede efter sommerferien:

”Her i efteråret skal vi i gang med en stor voksen-efteruddannelsesreform. Der vil det være et naturligt perspektiv at inddrage.”