Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Østeuropæiske ansatte undgår Danmark: Chefer er bekymrede

8. jun 2020, 06:00
For første gang i mere end fem år er strømmen af arbejdstagere, der rejser fra østeuropæiske lande til Danmark, faldet. Dansk Arbejdsgiverforening frygter mangel på arbejdskraft efter coronakrisen.

I de seneste mange år er flere og flere østeuropæere rejst til Danmark for at arbejde, men den tendens ser nu ud til at være brudt.

LÆS OGSÅ: I oprør over eksperters dagpengeforslag: 'Pisser fællesskabet ned ad ryggen'

Således viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som A4 Arbejdsliv har trukket, at der fra april 2019 til og med marts i år har været i alt 140.102 østeuropæere i arbejde i Danmark. 

Det er et fald på 190 personer i forhold til samme periode året før, og dermed ser antallet af østeuropæere i Danmark ud til at falde for første gang siden 2010. 

Ifølge Jens Arnholtz, lektor ved forskningscentret FAOS, er en del af forklaringen på det faldende antal østeuropæere, at den danske økonomi så småt har mistet pusten efter flere år med stærk økonomisk vækst. 

- Efter finanskrisen havde vi en lang årrække, hvor økonomien gik opad, og virksomhederne havde brug for den ekstra arbejdskraft, som østlandene kunne levere. I det seneste år er billedet vendt en smule, og det afspejler sig også i, at antallet af østeuropæiske arbejdere ser ud til at være bremset op, siger Jens Arnholtz til A4 Arbejdsliv. 

'Har trådt på bremsen'

Jens Arnholtz understreger, at tallene ikke giver det fulde billede af, hvordan coronakrisen og regeringens nedlukning af Danmark har påvirket antallet af østeuropæere, der søger til Danmark for at arbejde. 

Ifølge lektoren er der dog tegn på, at krisen allerede i marts i år havde indflydelse på, hvor mange østeuropæiske arbejdstagere, der valgte at søge til Danmark. 

Fra 2016 til 2019 steg antallet af østarbejdere, der i marts måned arbejdede i Danmark, fra 69.353 personer i 2016 til 87.357 personer i 2019. 

I marts måned i år, hvor regeringen valgte at lukke store dele af landet ned, var der imidlertid 86.694 personer fra østeuropæiske lande i arbejde i Danmark. 

- Det kan tyde på, at virksomhederne i de brancher, hvor der typisk er mange østeuropæere ansat, har trådt på bremsen i forhold til at rekruttere nye ansatte i en periode, hvor der ellers normalt bliver ansat flere, siger Jens Arnholtz. 

Vi har i flere år set en tendens til, at tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft er taget af, og vi frygter, at coronakrisen kan skubbe endnu mere til den udvikling
Erik Simonsen, underdirektør, DA

Han peger på, at det særligt er i brancher som restauration, byggeri og landbrug, at østeuropæiske lønmodtagere finder arbejde i Danmark. 

- For en række virksomheder forsvandt omsætningsgrundlaget jo mere eller mindre fra den ene dag til den anden, da regeringen lukkede landet ned. Derfor er min forventning også, at der i april og maj måned har været et endnu større fald i antallet af blandt andet østeuroæiske ansatte, siger Jens Arnholtz. 

På trods af regeringens grænselukning har det stadig været muligt for ansatte fra europæiske lande at rejse til Danmark for at arbejde. 

Jens Arnholtz hæfter sig dog også ved, at antallet af såkaldte fuldtidspersoner er steget samtidig med, at det totale antal østarbejdere er faldet.

- Det viser jo, at østarbejderne generelt arbejder flere timer, mens de er i Danmark, og dermed kan det tyde på, at flere og flere får en mere fast tilknytning til Danmark, siger Jens Arnholtz. 

Fakta: Så mange østarbejdere arbejder i Danmark  

2015 til 2016: 110.375 personer 

2016 til 2017: 122.071 personer

2017 til 2018: 130.393 personer 

2018 til 2019: 140.292 personer

2019 til 2020: 140.102 personer

Kilde: Styrelsen For Arbejdsmarked og Rekruttering (Jobindsats.dk)

Tallene er trukket i såkaldt rullende år i en periode startende fra 2. kvartal til og med 1. kvartal. 

I målingen indgår arbejdstagere fra følgende lande: Bulgarien, Estland, Kroatien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn.

Målingen er udtryk for det totale antal arbejdstagere, der har været i arbejde i Danmark i den pågældende periode. 
 

Arbejdsgivere er nervøse

Hos Dansk Arbejdsgiverforening advarer man om, at det faldende antal østeuropæiske arbejdstagere kan ramme danske virksomheder på den anden side af coronakrisen. 

- Vi har i flere år set en tendens til, at tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft er taget af, og vi frygter, at coronakrisen kan skubbe endnu mere til den udvikling, siger Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening. 

Erik Simonsen peger på, at blandt andet stigende lønninger i lande som Rumænien, Polen og Ungarn er medvirkende til, at flere og flere østarbejdere vælger at arbejde i deres hjemland fremfor at rejse til Danmark. 

- På den helt korte bane er den faldende tilstrømning måske ikke akut kritisk, fordi en del arbejdsgivere stadig er i knæ, eller er ved at få gang i hjulene efter en lang periode med nedlukning. Derfor står de ikke i en situation, hvor de har brug for arbejdskraft udefra, siger Erik Simonsen. 

- Men vi står jo på tærsklen til en sommer, hvor en lang række virksomheder i eksempelvis byggebranchen eller på frugtplantager normalt er dybt afhængige af østeuropæisk arbejdskraft. Der vil det for nogle være en mindre katastrofe, hvis de ikke kan få tiltrukket den arbejdskraft, de har brug for, tilføjer underdirektøren. 

LÆS OGSÅ: SAS sender flere fly på vingerne: Genåbner 20 ruter i Europa

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra 3F, men fagforeningen ønsker ikke at kommentere de nye tal.