Det er vigtigt, at de nye medlemmer opbygger netværk og selv argumenterer for medlemskab af en fagforening, mener forbundssekretær i 3F Søren Heisel. Foto: Joachim Rode

Østarbejdere strømmer ind i 3F: Så mange har meldt sig ind

1. okt 2019
Facebook-grupper på forskellige sprog og samarbejde med udenlandske ambassader er opskriften på succes med at få østarbejdere til at melde sig i fagforening.

Nye arbejdsmetoder har fået mange arbejdere fra de østeuropæiske lande til at melde sig ind i 3F.

LÆS OGSÅ: Politiker får hug for sexistisk kommentar til borgmester

De seneste tre år har 3F haft en fremgang på i alt 4.389 nye medlemmer fra de østeuropæiske EU-lande og Ukraine. Det svarer nogenlunde til en fordobling.

Men fremgangen kommer ikke af sig selv understreger Anthony Sylvester, der er integrations- og udlændingepolitisk konsulent og tidligere tillidsmand for rengøringsansatte i Københavns Kommune:

- Vi har oversat pjecer til 14 forskellige sprog, dannet 11 landsdækkende netværk for forskellige grupper og oprettet Facebook-grupper på ni forskellige sprog, hvor vi fortæller om lønmodtagernes rettigheder, den danske model og fordelene ved at være med i 3F, siger Anthony Sylvester.

En af vejene til succesen er en styrkelse af det opsøgende arbejde - også udenfor arbejdspladserne.

Vi har oversat pjecer til 14 forskellige sprog, dannet 11 landsdækkende netværk for forskellige grupper og oprettet Facebook-grupper på ni forskellige sprog.
Anthony Sylvester, integrationskonsulent i 3F.

Fagforbundet har haft samarbejde med østlandenes ambassader og lavet opsøgende arbejde de steder, hvor potentielle medlemmer fra de østeuropæiske lande kommer.

- Eksempelvis samlede vi 150 rumænske arbejdere til et møde med deres ambassadør, hvor vi sammen fortalte om deres rettigheder og hvordan arbejdsmarkedet fungerer i Danmark, siger forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

Rollemodeller

Og netop oplysningsarbejdet er vigtigt i forhold til organisering:

- Hvis man er opvokset med, at alt er lovbestemt, er det måske ikke så naturligt at melde sig i en fagforening, for hvad er ideen med at melde sig ind? Derfor er det uhyre vigtigt at lære de nye kollegaer om den danske model, siger forbundssekretær Søren Heisel.

Han fremhæver vigtigheden af, at de udenlandske arbejdere selv engagerer sig i det faglige arbejde:

- Det er meget vigtigt, at vi får rollemodeller fra borgere i de forskellige lande, så de på deres eget sprog kan gå ud og argumentere for medlemskab af en fagforening.