I juni og juli er der større sandsynlighed for, at du skal puste i et alkometer. Flere kører med for høj promille, og derfor er politiet særligt vagtsomme. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Derfor er sommeren højsæson for spritkørsel

17. jul 2019
Sommerfester slår julefrokoster, når det kommer til sigtelser for spirituskørsel. Det skyldes dårlig planlægning, mener politi og projektleder.

Mange tror måske, at december er den måned, der er størst risiko for at møde en spritbilist på vejen. Men det er faktisk, når solen kommer frem i juni og juli, at flest sætter sig bag rattet med en for høj promille.

Det er et velkendt faktum for politiet, som derfor har ekstra mandskab klar til at stoppe bilister, der har fået lidt for meget indenbors til grillmiddagen eller havefesten. I år er antallet af sigtede spritbilister dog allerede højere end sidse år. Det skriver dr.dk.

I juni blev 551 bilister sigtet for spirituskørsel, hvilket er 37 flere end samme måned sidste år. I alt blev 1.163 sigtet for spirituskørsel i juni og juli til sammen.

Seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik Liv Kofoed-Jensen mener, at det høje antal af spritbilister skyldes dårlig planlægning.

- Når solen skinner, opstår der flere spontane stunder med øl og vin på bordet, hvor folk ikke har planlagt, hvordan de kommer hjem. Og når man først har fået alkohol, så træffer man dårligere beslutninger og tager bilen hjem, siger Liv Kofoed-Jensen til dr.dk.

Det er også grunden til, at flere bliver sigtede for spirituskørsel om sommeren end i julefrokost-sæsonen, ifølge Christian Bertelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Folk er blevet klar over, at man ikke skal drikke og køre bil i december, men det budskab er ikke overført til sommeren, siger Christian Bertelsen til dr.dk.

I december 2018 blev 522 personer sigtet for spritkørsel mod hele 649 personer i juli samme år.