Økonomisk trængte hospitaler dropper vikarer

20. jun 2010
Vikarbureauer er voldsomt ramt af den økonomiske nedtur. Nogle hospitaler har fuldstændig stoppet brug af vikarer.

Ansatte på landets plejehjem og hospitaler bliver ikke længere afløst af vikarer, når de melder sig syge.

Landets kommuner og regioner har nemlig skåret voldsomt i brugen af vikarer. På en række hospitaler er brugen af vikarer helt ophørt, siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom fra Dansk Sundhedsinstitut.

"Jobmarkedet har ændret sig efter krisen, og så er behovet for vikarer til ledige sillinger forsvundet," siger han.

I 2009 mistede vikarbranchen fire milliarder kroner i omsætning i forhold til 2008, hvilket svarer til en nedgang på 37 procent. I de første fire måneder i 20010 fortsætter nedturen med en gennemsnitlig nedgang på over 20 procent per måned, viser tal fra Dansk Erhverv.

Det mærkes blandt omsorgshjælpere. En intern undersøgelse hos fagforbundet FOA viser, at seks ud af ti medlemmer oplever, at der er langt mellem vikarerne. Og at de derfor skal løbe hurtigere, når der er sygdom.

Vikarbureauerne mener, at borgerne betaler prisen for spareiveren.

”Hvis ikke man afløser syge ansatte ude i kommuner og regionerne, så kan det ikke undgå at betyde kraftige serviceforringelser,” siger Torben Evald, direktør hos ActivCare. Han tilføjer, at det er meget forskellig fra kommune til kommune, hvordan man håndterer brugen af vikarer.

Torben Evald, der er også er formand for Foreningen af Sygeplejevikarbureauer i Danmark (FASID), har noteret sig, at eksempelvis Region Hovedstaden helt har droppet brugen af eksterne vikarer.

Ingen overskud i 2010

Chefkonsulent Jakob Tietge fra Dansk Erhverv oplyser, at krisen fra vikarbureauer de seneste år har været så massiv, at flere bureauer er bukket under.

"Antallet af konkurser har været rekordhøj,” siger Jakob Tietge, der vurderer, at krisen i vikarbranchen fortsætter året ud.

Hos private virksomheder er man godt nok så småt begyndt at bruge vikarer igen, men det offentlige er meget tilbageholdende.

Det bekræfter Torben Sneve, administerende direktør hos Adecco.

"Når produktiviteten nu er begyndt at stige, så henter man igen vikarer ind fra det private, mens det offentlige er mere tilbageholdende.”

 

Vikarkrisen
  • Nedturen for danske vikarbureauer startede i 2009, hvor branchen mistede fire milliarder i omsætning i forhold til 2008 ud af en omsætning på 10,7. Det svarer til en tilbagegang på 37 procent.
  • I 2010 er krisen fortsat. Her har bureauerne samlet set tabt yderligere 20 procent af omsætningen i forhold til 2009.
  • Det er ofte mellemstore virksomheder med høje, faste omkostninger, som betaler prisen og går konkurs.
  • Krisen skyldes først og fremmest, at private virksomheder i 2009 skårede ned på vikarer.
  • I 2010 er det sundhedssektoren i kommuner og regioner, der skærer vikarhjælpen fra.
  • Flere kommuner har forsøgt sig med interne vikarbureauer.
  • Der er omkring omkring 250 seriøse vikarbureauer i Danmark.
  • Kilde: Jakob Tietge - chefkonsulent Dansk Erhverv med fokus på den danske vikarbranche.