Tæt på verden: Økonomisk rutsjebane giver arbejdsløshed

18. apr 2012
Fattige lande uden salg til Europa klarer sig bedst. Usikkerhed om Europas økonomi og konflikt på oliemarkederne største farer for vækst.

Valutafondens dom for verdens økonomi er hårdest for Europa, mens de såkaldt nye økonomier klarer sig rimeligt godt i 2012. Arbejdsløsheden, især i Europa og andre rige områder, vedbliver at være høj.

Den samlede vækst i verden vil blive 3,5 procent og over 4 procent næste år, forudser verdens centralbank. I 2011 trak de nye økonomier væksten op til 4 procent, men det holdt altså ikke.

Europas økonomi og den geopolitiske usikkerhed om olieforsyningen er de svageste og mest risikobetonede områder. Oplysningerne kommer fra Valutafondens dugfriske World Economic Outlook, der forsøger at være en krystalkugle.

Det store nordamerikanske lokomotiv ventes at se vækst på 2,1 procent i valgåret 2012 stigende til lidt mere næste år. I 2011 var hoppet kun 1,7 procent.

Rutsjebane

”Det har været noget af en rutsjebane de sidste seks måneder,” udtaler  cheføkonom i Valutafonden Olivier Blanchard. ”Væksten bliver svag i de avancerede økonomier, vedholdende men ikke høj i udviklingsøkonomier og emerging markets. Risikoen for at ting går galt igen i Europa er høj.”

I Afrika syd for Sahara, en region med rekordstor vækst de senere år, vil stigningen i økonomierne sammen give 5,4 procent. Det vil gå bedst for de lande. Der har mindst handel med det svækkede Europa.

Sydafrika har det derfor svært med lav vækst og stigende arbejdsløshed. Det samme gælder i øvrigt for Rusland, der kun holder sin vækst oppe på 4,2 procent ved eksport af råvarer.

Udsigterne for Sydamerika og Caribien er ganske lyse med stigninger i økonomierne på 3,5 procent u år og 4 næste år. Den største risiko er, at store mængder kapital igen begynder at bevæge sig ud og ind af landene, hvilket skaber uro for valutaerne.

Asien er stærkest

[pagebreak]Asien lider under de gispende økonomier i de rige lande, der ellers ivrigt har importeret fra for eksempel Kina. Det har ikke helt været muligt at opsuge tabet i de indenlandske økonomier. Men måske landet det blidt, fordi asiatiske banker er trådt ind i markederne i stedet for Europas.

Kina skulle nå en vækst på 8,2 procent, hvilket stadig er misundelsesværdigt for de gamle rige lande. Indien lander på 6,9 procent, hvilket landet ikke selv finder tilfredsstillende. Asien som helhed lander på 6 procent i snit.

Olie eller ej

Mellemøsten og Nordafrika som helhed kommer styrket gennem 2012 på grund af olieprisernes flugt imod himlen. Valutafonden forudser ikke en krise trods konflikten mellem Iran og vesten om kernevåbenpolitik. Andre lande vil pumpe olietanken fuld.

Imidlertid har lande som Egypten uden en olieindustri problemer på alle fronter. De skal betale for den dyre olie og kan ikke eksportere til Europa. Turisterne bliver væk, og der er social uro. Gæstearbejdere i udlandet sender færre penge hjem. Egyptens vækst falder derfor i 2012 til 1,5 procent.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.