Økonomer: Efterlønspenge vil gå til shopping

13. maj 2011, 18:50
SPpengene gav sikkerhed, tilbagebetaling af efterløn bliver forbrug, siger økonomer.

Med den netop indgåede 2020-plan vil politikerne tilskynde danskerne til at trække sig ud af efterlønsordningen.

Derfor har regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale besluttet at give danskere deres efterlønsbidrag tilbage skattefrit, hvis de ønsker det.

I praksis betyder det, at personer, der har været med i efterlønsordningen i alle årene siden 1999, står til at få udbetalt op til 60.000 kr.

Dermed kan over 40 milliarder være på vej ud på danskernes bankkonti.

Og hvis pengene blev tilgængelige på bankbøgerne i morgen, ville de blive brugt til forbrug, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank:

"Vores erfaringer fra dengang SP-pengene blev frigivet er, at forbruget vil stige. Dengang så vi særligt en stigning i bilsalget."

Las Olsen regner med at endnu flere vil bruge sine 60.000 kroner på forbrug denne gang.

"Der er et opsving på vej, arbejdsløsheden er faldende, og folk er ikke bange for at miste deres job længere. Derfor vil færre lægge penge til side som sikkerhed eller pensionsopsparing," siger økonomen.

Da regeringen frigav pengene fra SP-opsparingerne var der en tendens, til at bruge dem som en slags nødopsparing i sparetider.

Den mentalitet er væk nu, siger Las Olsen.

Professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet mener også, at efterlønskronerne bliver en stor pose penge til privatforbruget.

"Selvom tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet er det vigtigste mål, så er målet med denneher manøvre også, at den gryende vækst i landet skal understøttes," siger Michael Svarer.

Begge økonomer slår dog fast, at der stadig vil være en stor gruppe, af dem der betaler til efterlønnen, som straks vil overføre alle pengene til en privat efterlønsløsning eller en privat pensionskasse.