Flytter du din investeringsrisiko et nøk op - fra lav risiko til middel - står du potentielt med omkring 200.000 kroner mere på pensionskontoen, når du forlader arbejdsmarkedet. Skifter du fra lav til høj, er beløbet næsten tre gange så højt. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Sådan kan du booste din pensions­opsparing

9. jul 2019
Er du villig til at satse lidt, kan der være flere hundrede tusinder at hente over et arbejdsliv. Men du skal kun gøre det, hvis du har ro i maven.

Hvis du er en af de millioner af danskere, der hver måned indbetaler en procentdel af din løn til et pensionsselskab, er du også på et tidspunkt blevet bedt om at tage stilling til din risikoprofil.

Statistisk set er der en god chance for, at du løber en middel risiko med dine investeringer. Kigger man på landets største pensionsselskab, PFA, er det her, 64 procent af kunderne ligger.

Mere end hver fjerde - 28 procent - ligger med en lav eller meget lav risiko.

- I dag er en lav risiko kun en sikkerhed for, at du ikke får noget ud af det, siger PFA's forbrugerøkonom Carsten Holdum.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Med lav risiko investeres din opsparing primært i obligationer, som i disse tider ligger omkring nul procent i rente. En del af din opsparing risikerer derfor at blive ædt op af inflationen.

Så er det her, du befinder dig, kan der være rigtig mange penge at hente over et arbejdsliv, hvis du er villig til at satse lidt.

PFA's beregninger viser en forskel på mere end 600.000 kroner før skat i pensionsposen med henholdsvis meget lav og høj risiko, hvis du indbetaler fra du er 30 til du er 68 år - med en årlig løn på 450.000 kroner.

- Det kan give mulighed for, at man kan gå på pension et til to år tidligere, siger Carsten Holdum.

Men det kræver, at du kan gøre det med ro i maven, understreger forbrugerøkonomen. For ligger du søvnløs, hvis aktiemarkedet svinger lidt, er det ikke pengene værd.

Du risikerer nemlig store tab undervejs, fortæller Søren Skjøth, der er investeringsrådgiver og partner hos det uvildige konsulenthus F10.

- Det kræver, at man har is i maven. Men med de historiske briller på, kan det godt betale sig at løbe en risiko, siger han og tilføjer, at selv dem, der mistede store summer under finanskrisen, har mere end fået pengene igen.

Men risikoen for tab, at du skal have den høje risiko, mens du fortsat har mindst 10-15 år til pensionen. Derefter skal du gradvist tilpasse din risikoprofil. Det har de fleste pensionsselskaber ordninger, der automatisk sørger for.

Her skal du have in mente, at alle pengene ikke udbetales på den dag, du rammer folkepensionsalderen. De fleste pensionsopsparinger udbetales over mindst ti år, og resten trækker fortsat renter.

- Så vær opmærksom på, at du ikke har for lav en risiko de sidste år, siger Søren Skjøth.

/ritzau fokus/