Øget brug af tvang vækker harme

5. nov 2008
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen K er i modvind, efter at han lægger op til øget brug af tvang over for voldelige psykisk syge.

Syv ud af 10 drab og andre personlige forbrydelser begået af psykisk syge kunne være undgået, hvis patienterne havde taget deres medicin, det konkluderer Sundhedsstyrelsen i en rapport.

Det tal får Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til at kalde på øget brug af tvang i psykiatrien. Han vil gøre op med dogmet om, at tvang skal begrænses mest muligt. Det er en udmelding, der får Socialdemokraterne og Enhedslisten op af stolen.

"Som sundhedsminister skulle Jacob Axel Nielsen gøre op med dogmet om, at psykisk syge i dag næsten ikke må være indlagt. På mange afdelinger bruger man morgenkonferencen til at diskutere, hvem der skal udskrives i dag for at få plads til nyankomne patienter," siger Karen J. Klint, der psykiatriordfører for Socialdemokraterne, til Nyhedsbureauet Newspaq.

"Patienterne har behov for en længerevarende indlæggelse - patienterne må ikke udskrives på toppen af medicinens bivirkninger," siger hun videre.

"Jeg frygter faktisk at flere psykisk syge vil blive hjemløse, hvis de kan blive tvunget til at tage medicin i deres eget hjem," lyder det fra Karen J. Klint, der mener nogle psykisk syge vil flygte fra deres hjem, hvis de stilles over for øget tvang.

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen, er fortørnet over Jacob Axel Nielsen oplæg til øget brug af tvang over for landets psykisk syge.

"Det er statens, regionernes og kommunernes mangeårige svigt af de psykisk syge, der nu følges op med endnu et svigt: Kravet om mere tvang i psykiatrien. For få og for dårlige sengepladser, for få og for dårlige tilbud til de psykisk syge i kommunerne. Det er de problemer sundhedsministeren og Danske Regioners formand vil løse med mere tvang. Det er simpelthen for usselt," siger Per Clausen.

Enhedslisten vil som reaktion på ministerens udmelding om øget brug af tvang, tage initiativ til en tvangsforespørgselsdebat i Folketinget om de psykiske patienters forhold.

Også Danske Regioners formand, socialdemokraten Bent Hansen, vil i højere grad bruge tvang over for psykisk syge med voldelige tendens. Det skriver Politiken.

-Newspaq

faktaboks