Tæt på verden: Øer har mere gæld end nogen andre

3. sep 2013, 10:32
Gælden tynger de klimatruede stillehavsøer Seychellerne.

Der er flere slags gæld. En stat kan skylde penge, men det gør firmaer og private også. Lægger man gæld til udlandet sammen, lander Seychellerne på den tvivlsomme plads som verdens mest forgældede land. Her skylder man halvanden gang landets nationalprodukt væk.

Det er ikke fordi øgruppen ikke har forsøgt at komme ud af dybet, blandt andet med en finansiel redningskrans fra Valutafonden i 2008. Lige i hælene på stillehavsparadiset finder man kendinge fra Eurozonen, Portugal, Irland, Grækenland, og Spanien.

De ubehagelig tal er samlet af en privat organisation ved navn Jubilee Debt Campaign, der har været aktiv i at fortælle om gældsfælder for lande i et dusin år, skriver The Guardian.

Frem og tilbage

Nogle lande som Storbrittanien skylder helt astronomiske beløb væk, nemlig 384 procent af landets totale nationalprodukt svarende til nummer fire på listen. Men briterne er også kreditorer, så hvis man modregner skyldige beløb fra udlandet, er de kun nummer 98 på listen. Irland skylder 900 procent væk uden modregninger.

Ubalancer i verdens finanser er monumentale. Tyske, britiske og svejtsiske banker er storudlånere af penge. De største leverandører af kapital til andre lande er Svejts med Singapore og Saudi Arabien som fæller. Disse lande har solide overskud, og låner pengene ud til mindre heldige.

Et lands gæld skal betales tilbage, med mindre de får en ordning som de belastede lande i Eurozonen har fået af Det Europæiske Centralbank og Tyskland. Hårdest ramt er Libanon, hvor over halvdelen af skatteindtægterne øjeblikkeligt forlader landet i renter og afdrag. Jamaica, Grækenland og Irland må slippe en fjerdedel fluks.

Faretruende

Disse enorme tal og ubalancer mellem lande er med til at gøre livet usikkert for klodens finansielle system. Gang på gang opstår der kriser afstedkommet af uforsigtighed eller uforudsete trends. Lande med underskud bliver nødt til at finansiere dem, og overskudslande skal låne kapitalen ud for ikke at komme i klemme med valutastigninger.

Lige nu er det mest udsatte land Indien, hvis valuta i dagevis er styrdykket, fordi kortsigtede långivere og investorer trækker deres penge ud ad landet. De reagerer på noget så fjent som den amerikanske centralbank, der mere end antyder, at nu er socialhjælpen til USAs økonomi ved at rinde ud.

Bedre gør det ikke for nogen, at sabelraslen over giftbomberne i Syrien risikerer at bryde ud i endnu en international konflikt, der vil påvirke oliepriserne. Højere oliepriser rammer de fattigste og mest forgældede hårdest.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.