20150825-174040-L-1920x1080we
Fanøfærgen, som hver dag transporterer øboere og turister til og fra øen. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Øboere i krig med turister: 'Fuckfingre og knyttede næver'

22. jul 2020, 17:48
Det kan indimellem udvikle sig til et sandt cirkus, når turisterne vælter ind på Fanø ved Esbjerg. Turisterne opfører sig ganske enkelt ikke godt nok, mener fastboere, der har fået nok.

På øen Fanø udspiller der sig i disse dage en krig mellem fastboere og turister, der i sommermånederne slår et smut forbi den populære ø ved Esbjerg.

Krigens omdrejningspunkt er den færge, som både fastboere og turister er dybt afhænge af for at kunne komme til og fra øen. Det skriver JydskeVestkysten.

Den store tilstrømning af mennesker til øen skaber nemlig kaotiske tilstande ved færgen, hvor flere af fastboerne sågar føler sig chikaneret af turister. Ifølge dem både dytter og råber turisterne af fastboerne, ligesom at de indimellem spærrer den vejbane ved færgen, som er forbeholdt øboerne.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Sådan ændrede corona-nedlukningen arbejdslivet

En af de øboere er Rebekka-Liv Schmidt. Hun har fået nok af turister på den ø, hvor hun til daglig bor og har boet hele sit liv. Turisterne gør simpelthen livet surt for hende, forklarer hun til JydskeVestkysten.

Hun fortæller om episoder, hvor turister har sendt hende fuckfingre, fordi hun sneg sig foran i færgekøen med sit såkaldte Ø-Bizz, der netop tillader dette.

- Nogle gange er det fuckfingre og knyttede næver, og andre gange bliver adgangen til ø-banen ganske enkelt spærret. Forleden var jeg nødt til at forlade mine børn i bilen for at tage en snak med en af de ansatte, siger hun til JydskeVestkysten.

Et kæmpe cirkus

Hun kan ikke bare ignorere problemerne, forklarer hun. Hun har nemlig en hverdag, der skal fungere som både familiemor på Fanø og socialpædagog i Esbjerg.

- Det er jo et kæmpe cirkus. Det er næsten en turistattraktion i sig selv. Men det er det, der er sørgelig ved at være fastboer. Vi er ikke på ferie. Vi er ikke i Lalandia, siger hun til JydskeVestkysten.

Nu efterspørger hun nogle rammer, der gør det mere tåleligt at være fastboer i de perioder, hvor turisterne strømmer til øen. Det er hun ikke ene om. Flere øboere har fortalt til avisen, at de, ligesom Rebekka-Liv Schmidt er utilfredse og råber på forandring.

Fanø Kommunes viceborgmester Erik Nørreby (V) er opmærksom på problemet, som ifølge ham i høj grad skyldes mangelfuld skiltning ved færgen.

- Der er ingen information om, at øboere har fortrinsret, og hvis der er noget, der kan hidse folk op, så er det altså folk, der snyder i køen. For sådan føles det jo for dem. Så der skal skiltes markant bedre. På dansk, engelsk og tysk, siger han til JydskeVestkysten.

Overfor avisen erkender Molslinjen, der administrerer færgeruten mellem Esbjerg og Fanø, at der er udfordringer forbundet med højsæsonen - særligt i år, hvor trykket er ekstra hårdt på grund af coronakrisen. Men da der er tale om en ekstraordinær situation, er der ikke umiddelbart planer om ændringer, lyder det.

LÆS OGSÅ: Hver femte lønmodtager har oplevet racisme på jobbet: 'Alvorligt problem'