Arbejdstilsynet har blandt andet givet Odense Letbane et strakspåbud for mangelfuld planlægning af arbejdspladsen ved letbanens kontrolcenter. Foto: Google Street View

Dansk prestigeprojekt får 19 påbud af Arbejdstilsynet

14. feb 2020, 12:48
Ansatte hos spansk underleverandør på Odense Letbane skulle med håndkraft montere 375 tagdele á 115 kilo stykket.

Arbejdstilsynet har givet Odense Letbane 19 påbud og udstedt seks vejledninger, der skal gøre arbejdsmiljøet bedre hos letbanen, skriver TV 2/Fyn.

LÆS OGSÅ: Malerformand ser muligheder i industriforlig: 'Men vi kommer til at løse problemerne selv'

Blandt andet har Arbejdstilsynet konstateret, at ansatte hos den spanske underleverandør Motanjes Lesaca med håndkraft var i gang med løfte paneler, der vejede 115 kilo stykket.

I alt skulle der monteres 375 paneler som tagbeklædning - alle med håndkraft.

Godt halvdelen af letbanens strakspåbud er givet netop i forbindelse med arbejdet på kontrolcentret. Her blev det blandt andet konstateret, at håndværkere og maskiner ikke var sikkerhedsmæssigt forsvarligt adskilt.

Direktør ved Odense Letbane P/S, Mogens Hagelskær, siger til TV 2/Fyn, at så snart det opdages, at ting ikke er i orden, reageres der med det samme.

LÆS OGSÅ: Erhvervspsykolog: Topchefer er ikke deres løn værd

- Sammen med Arbejdstilsynet har vi et meget tæt tilsynssystem. Jeg vil ikke acceptere, at forholdene ikke er i orden, og vi følger op med fast hånd, siger Mogens Hagelskær.

Formanden hos 3F Bygningsarbejdere i Odense, Torben Knudsen, siger til tv-stationen, at Arbejdstilsynets påbud afspejler hans medlemmers hverdag ude på arbejdspladserne, men han er tilfreds med, hvordan det håndteres i forbindelse med arbejdet på letbanen i Odense.

- Arbejdstilsynet har haft et særligt fokus med letbanen, som vi gerne så ført ud i livet på andre arbejdspladser også, siger Torben Knudsen, og erkender, at hans medlemmer ikke er gode nok til at sige fra.

LÆS OGSÅ: Chef udlover dusør: - Hjælp os med at finde gerningsmændene

Fakta om Odense Letbane

Odense Letbane er et igangværende infrastrukturprojekt, der forventes færdigt i tredje kvartal af 2021.

Letbanen vil gå fra Tarup i det nordvestlige Odense via Odense Banegård, Syddansk Universitet og Nyt OUH til Hjallese i syd.

Letbanens første etape bliver 14,5 km og vil have 26 stationer. Letbanens planlagte 2. etape indeholder yderligere 7,8 km letbanespor.

Det forventes, at der vil være 34.000 daglige passagerer på letbanen.

Letbanen finansieres af Odense Kommune, staten og Region Syddanmark.

Den samlede anlægssum for letbanens første etape er 3,3 milliarder kroner (2017-tal). Letbanens planlagte 2. etape indeholder yderligere 7,8 km letbanespor og er budgetteret til at koste 1,9 milliarder kroner.

Odense Letbane forventes at være i drift senest i september 2021.

Kilde: Wikipedia