Tæt på verden: Obamas mænd anklaget for mord på teenager

19. jul 2012
Den 14. oktober sidste år henrettede Obamas droner en 16årig teenager for faderens synder. Sag anlagt imod Obamas top.

Utalte liv er gået til i amerikanske angreb med droner. Tre af de døde var amerikanske statsborgere. Nu sagsøges den samlede ansvarlige top af USAs militær og efterretningstjenester for drab på egne statsborgere - især en 16-årig teenager.

Tusinder ikke-amerikanere er gået til i angreb med førerløse bombefly i lande som Yemen, Pakistan, Somalia, Sudan og Filippinerne. Ingen af dem omfattes af sagen.

Sagen handler om, at toppen af amerikansk forsvar har tilladt drab på tre amerikanere uden behørig retsag og domfældelse. Det er al-Qaeda-lederen Anwar al-Awlaqi, der sammen med en fælle ved navn Samir Khan blev dræbt af en dron i Yemen i september 2011.

Al-Awlaqis 16-årige søn, Abdudulrahman al-Aulaqi, var målet for endnu et dronangreb to uger senere 400 kilometer fra stedet. I henhold til bedstefaderen var han i Yemen for at få kontakt til sin fader, der var truet.

Far og søn havde både amerikansk og yemenitisk statsborgerskab. Ingen af de tre dræbte amerikanere er nogensinde tiltalt for kriminelle handlinger. USA har aldrig forklaret, hvorfor det var nødvendigt at dræbe teenageren.

Sagsøger

Bag den yderst kontroversielle sag er den højt respekterede civilretsforsvarer ACLU og centret for grundlovssikrede rettigheder, CCR. Ved målrettet at dræbe statsborgere sidestilles det med henrettelse uden rettergang.

De anklagede er forsvarsminister Panetta, CIAs direktør Petraeus, lederen for specielle aktiviteter admiral McRaven samt lederen af koordineringen for alle værn, general Votel.

Præsident Obama nævnes ikke ved navn i sagen, men han er varm  fortaler for denne form for aktioner. Et aktuelt kontrovers er også, om Obama har en såkaldt dødsliste over folk, der skal rammes. The New York Times har rapporteret, at præsidenten er personligt involveret i at udpege ofrene.

[pagebreak]Amerikanske såkaldte ”målrettede drab” har medført tusinder af dødsfald, herunder tilfældige forbipasserende, når bomberne falder. En pointe i retsagen er, at mange af disse angreb er sket udenfor en kampplads som Irak eller Afghanistan og derfor et brud på international ret.

Dron-drab

Et dron er et førerløst fly, der styres via computere fra fjerne centrer. Dronet er i stand til at affyre bomber. USA begyndte at bruge disse våben for 11 år siden. Under præsident Obama er den aktivitet blevet rutine.

Anwar al-Awlaqis far udfordrede i amerikansk ret i 2010 det lovmæssige i at sætte ikke-dømte statsborgere på en dødsliste. Samme dag, som en domstol hørte argumenter for og imod at gå efter Anwar al-Awlaqis liv, opfordrede han til angreb på amerikanere og andre i en video udgivet på ekstremistiske websider.

Dommeren afviste sagen, fordi domstolen ikke havde jurisdiktion over et sådant emne. Den kunne ikke tage stilling, fordi intet var sket endnu, og faderen i øvrigt ikke havde status til at sagsøge om et sådant emne, der havde politisk indhold.

I Yemen var al-Awlaqi en måned før idømt 10 års fængsel in absentia for at opfordre til drab på udlændinge.

Sagen

Diskussionen i amerikanske juridiske kredse er bølget frem og tilbage, men de har hovedsagelig drejet sig om drab på amerikanere. ACLU og CCR anfører i deres søgsmål onsdag på vegne af familien, at få prøvet USAs lederes ret til at dræbe uden domfældelse, skriver de.

Især påpeger sagsøgerne, at drabet på Anwar al-Awlaqi 16-årige søn, der aldrig har været forbundet med terror eller kriminelle handlinger, ”bør få alle alarmklokker til at ringe.”

”USAs praksis med at sende droner ind i lande, som landet ikke er i krig med, for at eliminere såkaldte fjender på basis af memoer og video-konferencer er illegal, ude af kontrol, og må ophøre,” skriver ACLU og CCR.

Antallet af dræbte ved dronangreb udgør i sig selv et kontroversielt punkt, idet USAs ledelse anser enhver voksen, der er i nærheden af en person på dødslisten som kombattanter – med mindre efterretningstjenesten senere beviser, at et offer var uskyldigt.

ACLU video om sagen med interview med drengens bedstefar.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.