Obama: Vi er bedre end de sidste otte år

29. aug 2008
Foran 84.000 fans, de smarte kendisser og formentlig 40 millioner tvseere, sagde Barack Obama natten til fredag ja til at blive den første sorte amerikanske præsidentkandidat nogensinde.

Kaare Sørensen, Nyhedsavisens korrespondent i USA

En sort kvinde tørrer sine tårer væk. Hun kigger op, så ned igen og så tilbage på den mand, som millioner af amerikanere i øjeblikket er parat til at vælge som deres næste præsident.

Og som den første sorte kandidat nogensinde kan stå på en scene og acceptere udfordringen »med dyb taknemmelighed og stor ydmyghed«.

»Jeg ved godt, at jeg ikke er den typiske kandidat for dette job. Jeg passer ikke ind i stereotyperne, og jeg har ikke brugt min karriere på gangene i Washington. Men jeg står foran jer her i nat, fordi der er noget, der rører på sig i Amerika. Og hvad de, der altid siger nej, ikke har forstået er, at valgkampen aldrig har handlet om mig. Den handler om jer,« siger Barack Obama.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og så rejser de 84.000 fans i Denver, Colorado sig igen. De hopper, pifter, klapper, vifter med ameirkanske flag og råber nogle af de slagord, som kandidaten har gjort så populære – »Yes, we can« – »Ja, vi kan«.

Ikke råd til at køre i biler

Han taler om personligt ansvar. Og om at forandre USA. Ikke fra et kontor i hovedstaden Washington, men gennem de mange millioner amerikanere, der er trætte af præsident Bush's otte år.

Tag for eksempel et arbejde i en organisation som frivillig - og få din uddannelse betalt. Noget for noget er planen.

»I aften er flere amerikanere uden job eller arbejder for lavere løn. Mange af jer har mistet jeres hjem, og endnu flere har set værdien af jeres huse styrtdykke. Mange af jer har biler, I ikke har råd til at køre i, regninger for kreditkort, som I ikke kan betale... Det er ikke regeringens skyld. Men det er deres fejl, at de ikke har reageret. Amerika, vi er bedre end de sidste otte år. Vi er et bedre land end dette,« siger han.

Han taler langsomt og kontrolleret. En mand af mange ord. Og en mand, der ved, hvordan han skal lægge dem.

McCain elsker også USA

Obama lægger ikke skjul på, at der er kæmpe forskel på Det Hvide Hus under ledelse af ham selv eller under den republikanske kandidat, senator John McCain.

»Men jeg vil ikke påstå, at senatoren vælger sine synspunkter for at vinde. Fordi en af de ting, som vi må ændre er tanken om, at vi ikke kan være uenige uden at angribe hinandens karakter og patriotisme. Det er ikke fordi, at jeg tror, at McCain er ligeglad. Han har bare ikke forstået det,« siger Barack Obama, der senere tilføjer:

»Jeg forstår det«.

Netop Obamas patriotisme er blevet gange blevet kritiseret af republikanerne. Men det går Obama direkte imod.

»Jeg elsker dette land, det gør I også. Og det gør John McCain også. De mænd og kvinder, der kæmper på slagmarkerne er måske demokrater, republikanere eller uafhængige, men de har kæmpet sammen og blødt sammen – og nogle er døde sammen under det samme stolte flag. De har ikke kæmpet for et rødt Amerika eller et blåt Amerika, de har kæmpet for De Forenede Amerikanske Stater. Så jeg har en nyhed til dig, McCain – vi sætter alle vores land først«.

Blandt publikum tørrer de stadig tårerne væk, da talen er slut tre kvarter senere.

faktaboks