USA 2012: Obama på bustur for at lede efter nye job

15. aug 2011, 15:12
USAs præsident rejser til sikre stater for at få gode ideer til nye job.

Præsident Barack Obama er på vej ud i landskabet til en stribe små byer for at lede efter de millioner af job, der er blevet væk et sted i USA.

Arbejdsløshed i landet holder sig stædigt over ni procent.

Meningsmålinger viser klart, at befolkningens tillid til alle politikere ligger på et meget lille sted. Modstanderne i det republikanske parti er allerede ude med riven, fordi de mener, der er mere valgkamp en præsidentjob i at rejse rundt og tale om job.

Der vil blive holdt mange taler, og nogen skal have skylden for, at det går særdeles dårligt med at skabe job. Valgkampen, der allerede er i gang, kommer til at dreje sig om arbejdspladser og økonomi.

Ud til folket

Obama forventer at nyde turen, fordi den tager ham langt væk fra den pinlige ballade om gældsloftet og de forskellige spareplaner. Et problem på jobfronten er, at spareplanerne sådan set øger arbejdsløsheden i landet.

Rejsen, der skal vare i tre dage, indledes i midtvesten, hvor jobsituationen ikke er den værste. Besøget omfatter staterne Minnesota, Iowa og Illinois, stater som han i 2008 vandt i, og hvor hans flertal ikke er i overhængende fare.

Det bliver næppe overstrømmende velkomster, præsidenten får, selv om han ikke personligt dadles for landets rædselsfulde økonomi. De liberale vil beskylde ham for at spise af højrefløjens hånd og de konservative for alt muligt.

En gallup popularitetsmåling placerer Barack Obama på 39 procent. Så lavt har han ikke ligget før.

Men ikke valgkamp

Planen er at lytte til folkets røst og få gode ideer til at skabe job.

Kongressen har fri i disse uger, så derfor kan alle politikere tage ud eller hjem for at pleje deres interesser. Obama har lovet, at så snart kongressen er tilbage på arbejde kommer det til at dreje sig om job, job og atter job.

Iowa er sådan set den stat, der kommer først i processen om at udvælge kandidaternes fra de to partier i landet, men det er ikke derfor, Obama møder op.

Staten har lige været hjemsted for en popularitetsmåling blandt republikanske kandidater. Guvernør Tim Pawlenti faldt fra efter deltagerne vendte tommelfingeren nedad.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.