Obama mærker ånden i nakken

29. aug 2008
Barack Obama er den første sorte kandidat nogensinde og har samlet millioner af nye unge vælgere. Men det hjælper ham ikke, hvis han taber valget.

John McCain er stadig bagud. Og det har han været under hele præsidentvalget.

Men afstanden mellem konkurrenterne Obama og McCain forkortes dag for dag, og alt tyder på endnu et tæt amerikansk valg, der i sidste ende vil kræve brug af målfoto.

Lige nu står de to konkurrenter til mellem 46 og 44 procent i flere meningsmålinger – langt fra situationen i slutningen af maj, hvor Obama solidt var foran med syv procentpoint.

Ser man på fordelingen af stemmerne i de enkelte stater, ser det bedre ud for Obama, men ikke godt nok. Og selvom Obama sluttede fred med både Bill og Hillary Clinton på ugens konvent i Denver, Colorado, og valgte en stabil vicepræsident, så hjælper det tilsyneladende intet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Han har grund til at være bekymret. Vi har en befolkning, der er dybt utilfreds med Bush, vi har Irak-krigen og økonomien. Obama burde være langt mere foran,« siger vælgeranalytiker David Paleologis fra Suffolk University, ifølge avisen Boston Harald.

Mandag begynder republikanernes konvent i St. Paul, Minneapolis – og det kan give McCain et skub fremad på et par procentpoint.

»Og hvis McCain kan holde forspringet til oktober, kan det pludselig blive svært at ryste det af ham igen. For så er McCain jo foran, og folk vil begynde at undre sig over, hvorfor Obama taber,« siger Andy Smith, analytiker fra universitet i New Hampshire.

faktaboks

Valget i USA

Barack Obama gav i nat sin længe ventede tale i Denver foran 80.000 fans.

John McCain forventes at udpege sin vicepræsident fredag morgen.

Læs meget mere på www.avisen.dk/usa.