Lars Boje Mathiesen kan ikke lade være med at bøje sig ned efter tomme flasker og dåser, hvis han ser folk har smidt dem fra sig. Foto: Pressefoto.

Politiker om barndom i trange kår: Var nødt til at samle flasker

13. jul 2019
Som ung samlede Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen så mange flasker, at han tjente 250.000 kroner. I dag har har ikke tid til at gå på pant-jagt, men ser han en flaske, samler han den op.

Der kan være gode penge gemt i andre folks efterladte coladåser og ølflasker.

Det ved den 44-årige folkeskolelærer Lars Boje Mathiesen alt om. Han er nyvalgt til Folketinget for Nye Borgerlige og er netop blevet partiets beskæftigelsesordfører.  

Igennem hele sin ungdom har han samlet flasker. På et tidspunkt kunne han sætte 250.000 kroner ind på kontoen. Penge, han alene havde tjent ved at samle flasker for efterfølgende at hæve panten.    

- I mit hjem var der ikke råd til mange ting, og så var det de vilkår, der var, siger Lars Boje Mathiesen. 

Læs her, hvorfor Lars Boje Mathiesen vil reformere beskæftigelsessystemet og nedlægge alle landets jobcentre. 

De trange kår i Lars Boje Mathiesens opvækst betød, at familien ofte tog hen til en container, hvor folk blandt andet efterlod nyt legetøj, fortæller han. 

At pengene var små betød også, at Lars Boje Mathiesen fra han var 12 år tjente sine egne penge ved at lede efter flasker. Og han gik alvorligt til opgaven og satte sig grundigt ind i, hvor der var de bedste muligheder for at finde tomme flasker.  

- Det var et fast job, der var sat i system. Det var hårdt arbejde.  Jeg cyklede rundt til idrætshaller og samlede flasker, og da jeg var 18 år, kunne jeg købe en bil, og så kunne jeg nå lidt længere rundt, siger han. 

Nye profiler har ordet

I en miniserie interviewer A4 Nu Folketingets nye beskæftigelsesordførere. Hvad er de optaget af, og hvad vil de kæmpe for? I dag med Nye Borgerliges nyvalgte folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen.

Læs de andre interview i serien her:
Nyvalgt profil: Lad danskerne stemme om pensions­alder
Borgerlig profil i oprør: ”Ryd op i beskæftigelseshelvedet”

Kan ikke lade pant ligge 

Flaskeindsamlingen fortsatte, da Lars Boje Mathiesen begyndte på handelsskolen, hvor en sodavandsautomat gjorde det gunstigt for ham at få  flasker med hjem fra skole.   

- Så der gik jeg rundt med to store IKEA-poser og samlede flasker ind på skolen. Mine skolekammerater grinte da lidt, men jeg ville jo ikke sige for meget. Folk griner, men dengang fik man cirka tre kroner for en flaske, og jeg kunne samle 150 flasker på en dag. Det var 450 kroner om dagen fem dage om ugen, fortæller politikeren, der stadig har blik for at tjene lidt ekstra. 

- I dag har jeg desværre ikke tid til aktivt at samle flasker ind længere. Men hvis jeg ser en, så kan jeg ikke lade være med at samle den op, siger Lars Boje Mathiesen.  

Har set folk blive slidt ned 

Lars Boje Mathiesen har netop  fået orlov fra sit job som folkeskolelærer i Aarhus for at passe hvervet som folkevalgt. Med i bagagen har han en lang række job i både det private og det offentlige, som har været med til at forme ham som menneske, fortæller han. 

- Jeg kommer fra et arbejdermiljø, hvor jeg har set folk blive slidt ned, og jeg har stået på lager sammen med folk, der blev slidt ned. Jeg har haft hårdt arbejde på et lager som svejser. Jeg har vel arbejdet i 15 forskelige erhverv, været landbrugsmedarbejder og tjener, arbejdet på et handicapcenter, i SFO, været lærer og på apotek, siger Lars Boje Mathiesen.  

Den nye mand på Christiansborg mener godt, at han kan bruge erfaringerne fra sit allerførste job - flaskeindsamlingen - i sin politiske karriere. 

- Det handler om, at pengene skal passe, og du skal generere flere indtægter, end du bruger. Problemet med dansk politik i dag er, at der ikke er sparet penge op i staten til at lave de investeringer, der er nødvendige, siger Lars Boje Mathiesen.  

Lars Boje Mathiesen 

Lars Boje Mathiesen er 44 år og folketingsmedlem for Nye Borgerlige, valgt i Østjylland. Han blev valgt ind i byrådet i Aarhus i 2013 for Liberal Alliance, men forlod partiet i 2016. 

Han er uddannet lærer og har senest arbejdet i folkeskolen, men har en lang række job bag sig blandt andet som selvstændig, musiker, lagermedarbejder og landbrugsmedarbejder. 

Han bor i Harlev i Aarhus Kommune sammen med sin kæreste og deres to små døtre og siger selv, at han kommer fra en hippie-familie, hvor pengene var ganske små.

Udover at være Nye Borgerliges beskæftigelsesordfører er han også partiets finansordfører, skatteordfører, sundhedsordfører, ældreordfører og boligordfører.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her