Nyt trick: Snedige guldsmede fupper røvere

21. feb 2010
For at beskytte ekspedienter og kostbare smykker er danske guldsmede begyndt at føre varesortimenter af messing, jern og glas.

Hvis du troede, at den fine og velrenommerede guldsmed i din lokale strøggade kun viser dig den ægte vare, kan du meget vel blive snydt.

Et stigende antal episoder med voldelige røvere og altødelæggende rambuktyve har nemlig jaget så meget frygt i livet på guldsmede, juvelerer og urmagere, at de har indført værdiløse og uædle sortimenter, der til forveksling ligner de ægte.

Christoffer Ritzau, direktør i Guldsmedebranchens Leverandørforening, fortæller, at de såkaldte smykkedummies bliver stadig mere udbredt.

"Dermed er det blevet mindre interessant at røve en guldsmedforretning, og vi har flere eksempler på rambuktyve og røvere, der kun slipper af sted med falske varer," siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Messing, jern og glas

Kun fagfolk kan se, at smykkerne er af messing, jern eller glas i stedet for guld, sølv og ædelsten. Smykkerne kan dog være belagt med et ganske tyndt lag ædelt metal, der ikke tåler daglig slitage.

I nogle tilfælde udstilles de uægte varer udelukkende i vinduet efter lukketid, når rambuktyvene hærger. I andre tilfælde findes fortrinsvis uægte varer i butikken, hvor de fremvises for kunderne, som først får den ægte vare at se, når de er tæt på at beslutte sig for et køb.

Christoffer Ritzau oplyser, at de såkaldte "smykke-dummies" primært er indført af hensyn til personalets sikkerhed, men at økonomien også spiller en rolle.

"Forsikringsselskaberne bliver møre, hvis meget dyre kostbare smykker gang på gang bliver røvet eller stjålet. Derfor stiller de skærpede krav til, hvordan vi sikrer vores værdier," siger Christoffer Ritzau.

Det bekræfter forsikringskonsulent Thomas Høegh fra forsikringsselskabet Tryg, der har specialiseret sig i at rådgive og forsikre guldsmede.

"Vi drøfter alle muligheder med kunderne," siger Thomas Høegh, der udmærket kender til de falske smykkesortimenter.

Fra 5 mio. kr til 40.000 kr.

Også de smykkesælgere, der i bil aflægger besøg hos guldsmedene, er begyndt konsekvent at medbringe falske smykker. Dermed er de ikke så eksponeret for røverier. Så i stedet for at køre på landevejen med smykker til en værdi af fem mio. kr. reduceres værdien nu ofte til blot 40.000 kr.