Tæt på verden: Nyt tal: 300.000 børnesoldater i verden

11. dec 2012, 11:50
Der menes at være 300.000 børnesoldater globalt. De slås i mindst 14 lande. At bruge mindreårige under 15 i kamp er en krigsforbrydelse.

Menneskeretsgruppen Human Rights Watch har bekræftet, at den congolesiske oprørsgruppe M23 benytter børnesoldater i konflikten i og omkring regionshovedstaden Goma. Der er optalt flere end 10 væbnede militiaer i Congo siden 1996, og flertallet af deres soldater har været børn, oplyser Amnesty International.

Den international domstol, ICC, dømte i marts efter 3 års retsag en congolesisk rebel-leder, Thomas Lubanga Dyilo, for at have rekrutteret og brugt talrige børn ned til 7 års alderen i sine styrker. Andre er eftersøgt, men sagen anses for en prøve i forsøget på at gøre op med misbrug af børn i krig og konflikt. Hans medskyldige er general i Congos hær.

Mindreårige kæmper i væbnede konflikter adskillige steder i verden. Børn deltager i kampe i mindst 14 lande. De er Afghanistan, Burma/Myanmar, Centralafrikanske Republik, Chad, Colombia, DR Congo, Indien (naxalittiske guerillaer), Irak, Filippinerne, Sudan, Sydsudan, Thailand, Yemen og Somalia (kilde HRW).

Afviser børnesoldater

På globalt plan har 105 nationer afvist at bruge mindreårige i deres væbnede styrker og har underskrevet et løfte herom. Paris aftalen og principperne imod børnesoldater blev vedtaget for 5 år siden. Dengang stod 59 lande bag initiativet.

Nu er Bolivia, Kuwait, Yemen, Comorerne og Guinea-Bissau med på listen, oplyser Unicef, FNs børnefond. Bag styregruppen står udover Unicef og Red Barnet adskillige andre internationale organisationer.

Internationale aftaler forbyder brugen af mindreårige (under 18) i væbnede konflikter og er de under 15, udgør det en krigsforbrydelse. Alligevel rekrutteres tusinder til konflikter. Human Rights Watch anslår, at der er 300.000 af dem.

ICC-domstolen i Haag undersøger sager i Sudan, Kenya, Den centralafrikanske Republik, Libyen, Elfenbenskysten, Uganda og forberedte i marts sager vedrørende børnesoldater i Afghanistan, Colombia, Georgien, Nigeria og Honduras.

Stort antal

Human Rights Watch anslår, at der findes omkring 300.000 børn ufrivilligt i og omkring kampe i verden. Organisationen mener, at næsten halvdelen af alle militærsystemer i verden bruger børn, refererer magasinet Forbes.

Det er ikke udelukkende guerillagrupper, der har børn blandt de kæmpende. Der gælder også kriminelle organisationer, hærenheder, bander, militser og terrororganisationer, der bruger dem som selvmordsbombere. En tredjedel har også piger omkring sig; ofte brugt som sexslaver.

For øvrigt er det ikke kun i Afrika, den slags foregår. Børnesoldater findes også i Mellemøsten og Asien. En del nationale militære styrker (som i Storbritannien) rekrutterer ligefrem unge under 18 år til deres rækker. Ikke alle er tvungne ind i militært arbejde, men anser det som en måde at tjene til livets ophold på.

Britisk indsats

Britiske medier som avisen Independent har indledt en kampagne sammen med Unicef, FNs børneorganisation, for at skabe opmærksomhed om, at børn stadig misbruges i kampzoner ude i verden. Målet er at skaffe penge til at få frigivet børnesoldater i Den Centralsafrikanske Republik.

Det er så langt fra kun drenge, der bliver indrulleret i forskellige bevægelser og hære. Unge piger bliver brugt både i kampe og til sex- og hjemmeydelser i lejrene. Misbruget af børn blev mere synligt efter videoen tidligere på året om Joseph Konys velkendte LRA, Lord’s Resistance Army. Også væbnede grupper i nabolande som Chad, Sydsudan, DR Congo og Uganda udnytter flittigt børn.

Avisen Independent rapporterer om en kvindelig forhandler, der forsøger af få børnene fri. En af metoderne er at overbevise begge sider af en konflikt; af hvilke der er mange, om, at modparten er parat til at gøre det samme. Hun fortæller, at LRA har meget unge børn ned til 11 år i kamp.

Behandling

I øvrigt er frigivelse af disse børn, der kan være kidnappede fra landsbyer i områderne, kun et første skridt. Unicef driver lejre og faciliteter, hvor børnene bliver uddannet og får styr på nogle af deres traumer fra konflikterne og den behandling, de har været udsatte for.

I forbindelse med Sudan-konflikten lykkedes det i 2001 Unicef at forhandle frigivelse af børnesoldater fra alle sider af konflikten. Det betød, at tusinder af børn blev frigivet fra militære forpligtelser og anbragt under trygge forhold med undervisning. At få dem tilbage i samfundet er vanskeligt.

Studier af børnesoldater fra bl.a. Liberia, der er frigivet eller ophørt med at kæmpe viser, at mange af den har fuldstændig ødelagte sociale og moralske færdigheder, lider af agressioner og stofmisbrug samt viser traumatisk stress og depressioner. En del overvejer selvmord.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.