20200929-095408-L-1920x1277we
Det er blandt andet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der står bag partnerskabet, der skal få flere nyuddannede i arbejde hurtigt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ministre vil have flere dimittender i arbejde: Lancerer nyt partnerskab

2. okt 2020, 17:09
Nyt partnerskab skal sikre, at flere dimittender kommer i arbejde efter endt uddannelse i stedet for at ende på dagpenge.

Alt for mange nyuddannede begynder deres arbejdsliv med at være arbejdsløse. Et problem, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu vil dæmme op for.

De har derfor nedsat et partnerskab med en række centrale aktører, heriblandt uddannelsesinstitutionerne, kommunerne og arbejdsmarkedets parter, der skal lette overgangen fra videregående uddannelse til job.

LÆS OGSÅ: Jobindex bygger job-robot: Kan bekæmpe aldersdiskrimination

- Når man har taget en uddannelse, vil man gerne ud og bruge alt det, man har lært. Alt for mange nyuddannede begynder deres arbejdsliv med at være arbejdsløse. Det er ærgerligt og betyder også, at vi ikke får udnyttet alle de kompetencer, vi som samfund har. Konsekvenserne af coronaen har ikke gjort situationen bedre. Det er derfor, at vi nu samler kompetente kræfter på tværs af uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Det er godt for den enkelte såvel som samfundet, hvis nyuddannede kan komme hurtigere i job, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Ledighed blandt nyuddannede

  • Andelen af nyuddannede fra de videregående uddannelse på dagpenge er igennem en længere årrække steget markant.

  • I 2007 havde 27 procent modtaget dagpenge i løbet af det første år efter færdiguddanelse. Det tal var i 2018 steget til 42 procent. Og tallet kan meget vel blive meget højere i kølvandet på coronakrisen.

  • Fra marts 2020 til og maj 2020 er antallet af dimittender, der modtager dagpenge, steget fra cirka 21.800 til cirka 25.275 fuldtidspersoner.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Corona har forværret situationen

Baggrunden for, at partnerskabet lanceres nu, skal ses i lyset af, at andelen af nyuddannede fra videregående uddannelser på dagpenge igennem en længere årrække er steget markant.

I 2007 havde 27 procent modtaget dagpenge i løbet af det første år efter uddannelsen. Det tal var i 2018 steget til 42 procent. Og tallet kan meget vel blive højere i kølvandet på coronakrisen.

- Rigtig mange af vores nyuddannede har fortsat svært ved at få foden ind på arbejdsmarkedet. Problemet har gennem de senere år vokset sig større, og med Covid-19-krisen er der desværre risiko for, at de nyuddannede får det endnu sværere. Det er et problem, der kræver, at alle arbejder sammen, hvis vi skal finde løsninger. Derfor sætter vi nu de forskellige aktører i uddannelses- og beskæftigelsessystemet sammen om bordet og beder dem hjælpe med at finde løsninger, der kan få flere af dimittenderne i arbejde, lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelsen. 

I Kommunernes Landsforening glæder man sig da også over partnerskabet:

- Dimittenderne er centrale for fremtidens arbejdsmarked, og det er helt afgørende, at vi tager fat på problemstillingen, så de ikke havner bagerst i jobkøen. Derfor er KL glade for ministrenes initiativ, og hilser partnerskabet velkomment. Kommunerne er helt centrale for at lykkes med dagsordenen, så vi ser frem til at kunne bidrage konstruktivt til drøftelserne. Rundtomkring i landet samarbejder jobcentre, uddannelsesinstitutioner og virksomheder allerede nu med at lette overgangen fra uddannelse til job, siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for KLs Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

Skal også rådgive regeringen

De i alt 25 medlemmer af partnerskabet, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter, faglige organisationer, kommuner, a-kasser, videregående uddannelsesinstitutioner, erhervsorganisationer, virksomheder og studerende, skal gennem dialog, videndeling og indblik i den aktuelle ledighed samarbejde om at få dimittenderne hurtigere i arbejde.

I pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet lyder det, at partnerskabet blandt andet skal 'inddrage og udbrede erfaringer fra tidligere indsatser', 'rådgive regeringen ift. mulige tiltag' samt 'etablere konkrete samarbejder/initiativer mellem relevante aktører tæt på praksis'.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.